[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-fa2a59c8e7f23c218bc7ad7a9125f7c2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-fa2a59c8e7f23c218bc7ad7a9125f7c2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-fa2a59c8e7f23c218bc7ad7a9125f7c2.jpg","size":"38.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Forto pozdravio aktivnosti Tužilaštva o povjeravanju javnih poslova Ministarstva

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto pozdravio je odluku Tužilaštva BiH o formiranju predmeta na osnovu Izvještaja Ureda za reviziju institucija BiH o reviziji učinka pod nazivom „Povjereni javni poslovi iz nadležnosti institucija BiH: studija slučaja: Ministarstvo komunikacija i prometa BiH“.

Forto je poručio kako se Ministarstvo u punom kapacitetu stavlja na raspolaganje Tužilaštvu BiH u cilju što sveobuhvatnije i kvalitetnije analize svih aktivnosti u vezi sa povjeravanjem javnih poslova.

S obzirom na višegodišnje problematiziranje pitanja povjerenih javnih poslova te stavove koje su u svojim presudama iznijeli Sud BiH i Ured za reviziju institucija BiH, ministar Forto očekuje da se u procesu koji je pokrenulo Tužilaštvo BiH da konačan sud o zakonitosti povjeravanja javnih poslova Ministarstva.

Upravo na tome insistirao je od početka svog mandata tražeći provođenje revizije slijedom optužbi na račun Ministarstva o netransparentnoj dodjeli ugovora i povjeravanju javnih usluga.

- Na osnovu preporuka Ureda sam naložio izradu Akcionog plana za njihovo provođenje, prema kojem se već djeluje. Preporuke podrazumijevaju izmjene zakonskih i podzakonskih akata, reguliranje načina prikupljanja i raspodjele prihoda po osnovu obavljenih javnih poslova, preispitivanje postojećih i donošenje novih cjenovnika usluga, osiguranje transparentne dodjele poslova iz nadležnosti Ministarstva te naročito uspostavljanje funkcionalnog nadzora nad obavljanjem povjerenih poslova – kazao je  Forto, saopćeno je iz MKPBiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!