[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/helicopter-nasa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/100x73\/helicopter-nasa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/helicopter-nasa.jpg","size":"88.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

NASA-in helikopter Ingenuity trebao bi prvi put letjeti Marsom 11. aprila

Mali helikopter koji je nazvan Ingenuity, koji je stigao na Mars, skopljen u podvozju rovera Perseverance, trebao bi poletiti 11. aprila, javljaju iz NASA-e.

- #MarsHelicopter priprema se napraviti nešto što još nikada nije izvedeno: kontrolirani let na drugom planetu"- objavila je NASA na Twitteru.

Fotografije koje snimi helikopter i drugi podaci, stići će na zemlju sljedećeg dana, 12. aprila. 

Mali helikopter, težak je 1,8 kilograma, već je poslao svoj prvi izvještaj kontrolnom centru u Pasadeni, u Kaliforniji, odmah nakon slijetanja Perseverancea. 

Ingenuity bi trebao poletiti sa platforme dimenzija 10 na 10 metara. Tokom leta, trebao bi postići visinu od oko tri metra, ostati na jednom mjestu tridesetak sekundi, okrenuti se i vratiti na tlo.

Helikpter se napaja litijevim baterijama i mogao bi pokušati još nekoliko letova tokom optirlike mjesec dana, prkoseći ekstremnim uslovima na Marsu. Temperature se kreću od minus 90 stepeni Celzija, niska je gravitacija i tanka atmosfera.

Rover Perseverance, koji je težak otprilike tonu i veličine je malog automobila, spustio se na Mars u februaru nakon 480 miliona kilometara dugog puta kroz svemir koji je trajao gotovo sedam mjeseci.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!