[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/microsoft-3333264-1280.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/100x73\/microsoft-3333264-1280.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/microsoft-3333264-1280.png","size":"273.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Veliki posao Microsofta: Sklopili su vrijedan ugovor sa Pentagonom

Pentagon i Microsoft sklopili su desetogodišnji ugovor koji je vrijedan 22 milijarde dolara. Cilj je izrada posebnih sistema kaciga sa proširenom stvarnošću za američku vojsku. Još 2018. godine američka je vojska MIcrosoftu dala 480 miliona dolara za razvoj prototipa navedenog sistema. 

Microsoft bi trebao isporučiti oko 120.000 primjeraka tog sistema koji je nazvan IVAS (Integrated Visual Augmented System). 

Zanimljivo je da će uređaji biti potpomognuti Microsoftovim servisom kompjutera u oblaku Azure, koji se prošle godine našao na udaru hakera čije posljeice još uvijek saniraju. 

Novi sistem IVAS može projicirati karte u stilu videoigara, može omogućiti toplinski i noćni prikaz slike te identifikacijske informacije o protivniku, ito tako, moći će pokazati i u kojem smjeru je upereno oružje vojnika, te prati njegove vitalne znakove. 

Još prije pandemije, 2019. godine, CNBC testirao je prototip, no pojavio se bug pa je morao proći proces ponovog pokretanja tokom tog testiranja. Nekoliko mjeseci nakon toga, američka vojska je i dalje prijavljivala probleme, uključujući grešeke na GPS-u i prikazu na zaslonu.

No, Microsoft ima 10 godina da "popegla" sve te probleme. Microsoft je s Azureom dobio ugovor od Pentagona težak 10 milijardi dolara, istovremeno pobijedivši na konkursu prilično jaku konkurenciju u obliku Amazona i Googlea. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!