[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/xe.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/xe.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/xe.jpg","size":"68.73","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Furija je sada prvi favorit Eura, na Balkanu vjeruju Englezima

Pogledom na sastave, rejting vrijednosti fudbalera na specijalizovanom Transfermarktu, te imena klubova za koje igraju... Sve to je svrstalo Englesku na mjesto prvog favorita za osvajanje titule pred početak Eura 2024. godine u Njemačkoj.

Ipak, blijeda izdanja u grupi, prolazak u četvrtfinale tek nakon produžetka duela sa Slovačkom i to nakon spasavanja u posljednjem minutu sudijske nadoknade regularnog dijela, uticali su na to da brojne specijalizovane kuće, mediji i ankete izbrišu Gordog Albiona s vrha liste favorita.Sada Španija, najveća nepoznanica pred Evropsko prvenstvo, sa selektorom Luisom de la Fuenteom nepoznatim široj, ali i brojnoj stručnoj javnosti, slovi za prvog favorita. I to uprkos podatku da će u četvrtfinalu igrati protiv Njemačke, jednog od najvećih favorita pred start domaćeg šampionata. Fudbalski magazin 4-4-2 (FourFourTwo), sada Španiju drži za najvećeg favorita od učesnika četvrtfinala, slijede Njemačka, Švajcarska, Turska, Holandija, Francuska i Portugal, a posljednja je - Engleska.

Dva sada najveća favorita, Španija i Njemačka, rivali su u prvom četvrtfinalu u petak u Štutgartu (18 h), a istog dana u Diseldorfu Portugal i Francuska igraju od 21 sat.

- Vidjeli smo da je Španija igrala sigurno i dobro, možda su s tehničke strane bolji od nas. Ali, njihovi igrači su fizički slabiji i neiskusniji. To je ekipa djece, mladih igrača bez iskustva igranja na međunarodnim turnirima - smatra Jens Leman, nekadašnji trofejni golman Njemačke.

Za razliku od ostalih specijalizovanih kuća, holandski “Gracenote” je i prije početka šampionata Španiju držao za visokog, trećeg favorita (10,8%), ispred su sa po 11,6% bile Francuska i Njemačka. Sada “furiji” daju velikih 18,8 odsto, Njemačka je druga sa 17 %, slijede Holandija (16,5%), Francuska (16,4%), Engleska (11,9%), Portugal (8%), Švajcarska (7%), i Turska (4,5%).

Ipak, “Gracenote” Holandiji daje najveće šanse za finale, lakši dio kostura utiče da “lale” imaju čak 48 odsto šanse da će zaigrati finale u Berlinu, gdje i protiv Turske igraju utakmicu četvrtfinala.

Za razliku od “Gracenote”, koja od starta nije vjerovala u Englesku (držala je za devetog favorita sa svega 6,1 odsto), bukmejkeri na Balkanu i dalje vjeruju ekipi Gareta Sautgejta. Engleska je po većini kladioničarskih kuća i dalje prvi favorit, a na njen trijumf se za euro dobija 4,75. Slijedi Španija s koeficijentom pet, a onda Njemačka i Francuska (obje po 5,5). Pobjeda Holandije plaća se osam puta na ulog, Portugala devet, a Švajcarske 15. Kvota na Tursku je 35.

I u zemljama koje ne učestvuju na Euru 2024, ili nisu ni imale priliku da se njihove selekcije plasiraju, poput Rusije, Španija je prvi favorit i u “furiju” vjeruje 46% anketiranih. Slijedi Njemačka sa 21%, dok Engleska i Portugal imaju jednake šanse sa po svega sedam odsto povjerenja.

izvor;Vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!