[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-c18eb9e6590eea2ee744af3a024d4202.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/100x73\/l-c18eb9e6590eea2ee744af3a024d4202.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/08\/l-c18eb9e6590eea2ee744af3a024d4202.jpg","size":"115.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

U Sjevernoj Makedoniji odražavaju se parlamentarni i drugi krug predsjedničkih izbora

U Sjevernoj Makedoniji u srijedu se istodobno održavaju parlamentarni izbori te drugi krug predsjedničkih izbora nakon što Gordana Siljanovska-Davkova te Stevo Pendarovski nisu osvojili potrebnih 50 posto za pobjedu u prvom krugu.

Građani će danas glasovati na 3.480 biračkih mjesta na 11. parlamentarnim izborima od proglašenja neovisnosti države i 7. predsjedničkim izborima.

Prije dva tjedna, u prvom krugu predsjedničkih izbora, kandidatkinja desničarske nacionalističke stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova ostvarila je značajnu prednost pred trenutnim predsjednikom Stevom Pendarovskim.

Vladajući socijaldemokrati (SDSM) upozorili su da će ishod izbora biti odlučujući za europsku budućnost Sjeverne Makedonije, ali ih je uzdrmao poraz u prvom krugu predsjedničkih izbora.

"Ovi izbori praktički će odrediti budućnost Makedonije, idemo li prema progresivnom društvu, prema EU, ili se okrećemo prošlim vremenima kada smo izolaciju i etničke sukobe", rekao je bivši premijer i čelnik SDSM-a Dimitar Kovačevski.

No popularnost desničarske VMRO-DPMNE-u proteklih je godina porasla upravo zbog pojačanog nezadovoljstva javnosti sporim procesom pristupanja zemlje Europskoj uniji iako SDSM svoju političku budućnost temelji na obećanju da su sposobni deblokirati pregovore o ulasku u EU i riješiti spor s Bugarskom.

Bugarska je naime odbila podržati otvaranje pristupnih pregovora između Sjeverne Makedonije i EU-a sve dok ta zemlja ne prizna malu bugarsku manjinu u svom Ustavu.

Na parlamentarnim izborima za zastupničke mandate u Sobranju od 120 zastupnika bori se 17 kandidacijskih lista stranaka i koalicija u zemlji koja je u zadnjih dvadeset godina izgubila deset posto stanovništva zbog masovnog odlaska mladih ljudi, koji u zemlji ne vide svoju budućnost.

Tako se na izborima u srijedu glavna borba vodi između desničarske VMRO DPMNE i SDSM u makedonskom taboru, iako bi povratak na vlast desne oporbe mogao oživjeti tenzije sa sjevernomakedonskim susjedima Grčkom i Bugarskom,

Albanska kolacija Europska fronta koju predvodi Demokratska unija za integraciju i oporbena albanska koalicija VLEN također se natječu na izborima u Sjevernoj Makedoniji, u kojoj Albanci čine više od četvrtine od 1,8 milijuna stanovnika i čiji bi glasovi mogli odlučiti o rezultatima izbora.

U redovima Europske fronte natječe se pet političkih stranaka turske, romske i bošnjačke nacionalne zajednice.

Nova skupština mora biti konstituirana u roku od 21 dan od objavljivanja konačnih rezultata izbora koje će objaviti Državno izborno povjerenstvo. Nakon konstituiranja nove skupštine, predsjednik države je dužan da u roku od 10 dana dodijeli mandat za sastav vlade kandidatu stranke, odnosno strankama koje imaju skupštinsku većinu.  Nakon toga mandatar ima rok od 20 dana da skupštini podnese program i prijedlog sastava nove vlade.

Svibanjski bi izbori mogli odrediti europsku budućnost Sjeverne Makedonije, zemlje s kojom Europska unija otvorila pristupne pregovore 2022. godine. Grci su godinu nakon promjene imena uklonili blokadu i Sjeverna Makedonija je primljena u NATO.

No Skopje, pod pritiskom članice EU-a Bugarske, mora spomenuti bugarsku manjinu u preambuli svog ustava kako bi mogli početi značajniji pregovori o pristupanju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!