[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/12\/l-9d989f318dfc6469f1ee8a9f716ad983.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/12\/100x73\/l-9d989f318dfc6469f1ee8a9f716ad983.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/12\/l-9d989f318dfc6469f1ee8a9f716ad983.jpg","size":"87.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Drugog dana 11. Sarajevo Business Foruma održan panel 'Perspektive nearshoringa'

Drugi dan Međunarodne investicijske konferencije 11. Sarajevo Business Forum donio je nove mogućnosti regionalnim privrednicima. Događaje drugog dana otvorio je trgovinski komesar Ujedinjenog Kraljevstva (UK) za područje Evrope Chris Barton, koji je rekao da je cijeli svijet usmjeren pokretanju novih investicija, ekonomskom oporavku i podizanju ekonomskog standarda.

- Težimo da se uvežemo sa susjedima i partnerima, te da obezbijedimo veći nivo sigurnosti. Cilj nam je da imamo prosperitetna društva i pouzdane partnere. Naša vlada snažno podržava investicije u ovom regionu. Posvećeni smo novim investicijama u zemlje regiona i naša vlada ima ekspertne timove u cijelom regionu koji pružaju informacije o investicijama i razmjeni trgovine. Pozivam kolege iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore da potpišemo ugovor o slobodnoj trgovini, kako bi zajedno sa ostalim zemljama zapadnog Balkana iskoristili ove mogućnosti poslovanje - rekao je Barton.

Potencijali "nearshoringa“ u zemljama Zapadnog Balkana predstavljene su u studiji Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije. Sophia Kluge, koordinator komorskog partnerstva zapadni Balkan, u svojoj prezentaciji je rekla kako je "nearshoring" pokretačka sila nakon pandemije.

- Sve je veći trend alociranja kompanija iz Njemačke. Njemački investitori biraju zemlje zapadnog Balkana kao zemlje gdje su alocirali svoju proizvodnju. Prednosti koje izdvajaju su geografska blizina, niska cijena rada i edukovana radna snaga. Neki investori su naveli kultorolške sličnosti i veze među ljudima kao prednosti prilikom odluke za investiranje. Pored toga, region nudi niske poreze, koji su uz cijene rada glavni pokretači za investiranje - kazala je Kluge.

U panelu "Evropsko nearshoring iskustvo” učesnici su iznijeli vlastita iskustva, te su definisane prednosti ulaganja i realociranja proizvodnje u zemlje zapadnog Balkana. Bosna i Hercegovina je pripremila studiju razvoja BiH u vrijeme pandemije, te su BiH i zemlje zapadnog Balkana prepoznate kao dobra prilika za realociranje industrijske proizvodnje.

Direktorica AHK BiH Amra Šurković iznijela je iskustva njemačkih kompanija tokom i nakon pandemije.

- Interes njemačkih kompanija je velik, a posebno za sektor metalske i drvne industrije i energetski sektor. Metalska industrija u Bosni i Hercegovini zabilježila je 30 posto izvoza u 2021. godini, a najviše je izvezeno na tržište Njemačke - istakla je Šurković.

Direktor kancelarije "Germany Trade & Invest“ (GTAI) za zapadni Balkan Martin Gaber iznio je iskustva kompanija iz Njemačke koje žele investirati na inostrana tržišta ili ostvariti trgovinsku razmjenu da daju prednost pri izboru zemalja geografskoj blitini i kulturno socijalnim sličnostima.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, istakao je kako Bosna i Hercegovina ima visoko kvalifikovane radnike, ali kako je za investitore važno da pripreme i uspostave sistem rada u proizvodnji. Rekao je i kako je BiH potreban proces "nearshoringa“, ali je potrebna i podrška vlada kroz različite reforme koje će olakšati administraciju, poboljšati obrazovni sistem, te utjecati na povećanje plata radnicima.

Generalna direktorica i većinski vlasnik kompanije GS-TMT d.o.o. Snježana Köpruner i izvršni direktor kompanije Adriatic Metals (AM) Paul Cronin su investitori koji su prepoznali i investirali u potencijale Bosne i Hercegovine.  

- Smatram da je BiH najbolja adresa za strane investitore. BiH je blizu Evrope, a ljudi posjeduju znanja i iskustvo koji pružaju mogućnost realociranja proizvodnje inozemnim kompanijama - rekla je Kopruner.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!