[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/gilead-ilustracija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/100x73\/gilead-ilustracija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/gilead-ilustracija.jpg","size":"107.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Dobro poslovanje: Gilead zaradio oko 900 miliona na lijeku za Covid-19

Anitvirusni lijek, remdesivir, o kojem smo pisali jučer, a kojegp rimaju hospitalizirani pacijenti inficirani sa Covid-19 već je donio proizvođaču GIlead Sciences ogromnu zaradu od 900 miliona dolata u trećem tromjesečju. 

Zahvaljujući prodaji tog prozivoda, koji je razvije bez uspijeha za liječnje hemoragijske groznice ebole, ali i hepatitisa C, grupa je podebljala svoj tromjesečni prihod za 17 poosto, te sada iznosi nevjerovatnih 6.58 milijardi dolara.

Ova kompanija je postala rentabilna i ostvarila je neto dobit od 360 miliona dolara.

Da podsjetimo, remdesivir je prema jednom istraživanju prvi relativno učinkovit lijek protiv Covid-19, dok je prema drugom ipak neuspješan. 

Kako se tvrdi, on smanjuje vrijeme oporavka ali ne smanjuje smrtnost.

Cjelokupna "pomama" za ovim lijekom se dogodila kada se početkom oktobra oglasio američki predsjendik DOnald Trump, kada je kazao da je inficiran sa Covid-19. Primao je remdesivir pet dana, ali i druge lijekove.

Ovaj lijek je dobio trajno odobrenje od FDA, kao što smo već pisali, te je time ovaj lijek postao jedini odobren trajno a ne privremeno u SAD-u.

Do proljeća je privremeno odobren u Europi, a podsjećamo, dio BiH će ga nabaviti a dio neće.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!