[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-6777d5f83d340ea989c202df2d63f542.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/l-6777d5f83d340ea989c202df2d63f542.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-6777d5f83d340ea989c202df2d63f542.jpg","size":"100.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

DiaLab Social Impact Network - Dogovorene smjernice za saradnju organizacija dijaspore

U Sarajevu je održan tehnički sastanak DiaLab Social Impact Network, mreže organizacija u Bosni i Hercegovini i svjetu koje povezuju bosanskohercegovačku poslovnu zajednicu u dijaspori, te koje zagovaraju investicije i prenos znanja iseljeništva prema domovini.

Događaj je podržan od Vlade Sjedinjenih Američkih Država putem USAID projekta „Diaspora Invest“ i tom prilikom predstavljeno je nekoliko aktivnosti USAID-a na polju jačanja povezivanja ovih organizacija.

 - USAID će nastaviti da podržava povezivanje organizacija, udruženja i fondacija koje rade sa bosanskohercegovačkom dijasporom u zemlji i svijetu. Današnji tehnički sastanak je bio prilika da se podijele iskustva, da prepoznamo mogućnosti za saradnju i stvorimo prilike za nove oblike partnerstava. Kroz USAID-ov projekat „Diaspora Invest“ radimo na tome da aktivnosti poput prenosa znanja, povezivanja sa međunarodnim tržištem, ljetne prakse za mlade iz dijaspore i slične aktivnosti postanu dijelom dobrih praksi lokalnih partnera. Današnji sastanak je potvrda dobrog puta u tom pravcu - izjavila je Dobrila Boba Vukmanović, projekt menadžer Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini.

U DiaLab mrežu su pozvane BH Futures Foundation, i-dijaspora, Inclusive Movement for Bosnia and Herzegovina, Asocijacija za napredak u nauci i tehnologiji (ANNT), APU Network, fondacija Linnovate, BHUF, Fondacija za inovaciju, tehnologiju i prenos znanja (FITT), Udruženje Majevičana u Švajcarskoj, Australijsko-bosanskohercegovačka trgovačka komora (ABHCC), Britansko-bosanskohercegovačka trgovačka komora (BBHCC), Bosanski integracijski forum i Američka trgovačka komora u BiH.

 - Pored udruženja koje su užim dijelom Mreže, skupu su se pridružili i lokalni partneri sa kojima radimo aktivnosti prenosa znanja poput BIT Alijanse, ABSL-a, Asocijacije za internet trgovinu e-Comm u BiH, INTERA Tehnološki park, ICBL, Tershouse, Academy387 i Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS). Velika je stvar što su renomirane učesnice tehničkog sastanka izrazile podršku uspostavi DiaLab mreže organizacija za jačanje poslovnog i društvenog utjecaja bosanskohercegovačke dijaspore, u okviru koje ćemo, zajednički zagovarati stvaranje povoljnog okruženja za inkluzivno djelovanje grupa i pojedinaca/ki iz bh. dijaspore u Bosni i Hercegovini za opće dobro zajednice - poručio je Armin Alijagić iz udruženja „Naša perspektiva“, koje će djelovati kao tehnički sekretarijat za koordinaciju Mreže.

Kako je dodao, prisutni su također pozdravili inicijativu za uspostavu DiaBAC-a, Poslovnog savjetodavnog vijeća bosanskohercegovačke dijaspore, koje će biti temelj za značajnije uključivanje istaknutih članova poslovne dijaspore naše zemlje u procese zagovaranja potrebnih ekonomskih i društvenih promjena u BiH, te napore USAID projekta „Diaspora Invest“ da postavi adekvatne temelje za rad i djelovanje tog vijeća.  

Na sastanku je potvrđeno usmjerenje da se potencijal dijaspore koja vodi porijeklo iz Bosne i Hercegovine, fokusira na elemente prenosa znanja (mentorstva), podrške u prilikama za izvoz naših usluga i proizvoda (pristup tržištu), zagovaranju direktnih investicija te prenosu dobrih praksi koje će unaprijediti lokalne zajednice u BiH.

- Ubrzo će se iz ovih aktivnosti izroditi i DiaLab akademija za društveni i poslovni uticaj, program fokusiran na jačanje društvene i korporativne odgovornosti rukovodećih lica i donosilaca odluka u biznisima u Bosni i Hercegovini, realizirana prenosom znanja poslovnih lidera i liderki iz bh. dijaspore. Također, predstavljeni su i uspješni primjeri podržanih aktivnosti poput AI Hackathona (Sarajevo), Girls' Day (Tuzla), kao i radionice prenosa znanja koje su realizovane širom zemlje. Jedno je sigurno, zajedno možemo mnogo više - zaključio je Alijagić, saopćeno je iz USAID Diaspora Invest Projecta.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!