[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/13\/slovenia-migranti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/13\/100x73\/slovenia-migranti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/13\/slovenia-migranti.jpg","size":"335.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Ćulum: MUPRS-a će i s više pripadnika pomoći Graničnoj policiji BiH u zadržavanju migranata

Za pet mjeseci ove godine na prostoru Republike Srpske (RS) evidentirano je oko 2.675 migranata ili 330 posto više nego lani, ali i dalje nema uslova za njihov smještaj na prostoru tog bh. entiteta – potvrdio je danas direktor policije RS-a Darko Ćulum.

Najavio je da su u MUPRS-a spremni da pruže pomoć Graničnoj policiji BiH i velikim brojem svojih pripadnika u spriječavanju ilegalnih prelazaka migranata preko bh. granice, kojih je u pet mjeseci ove godine ušlo u BiH 8.500 ili 150 posto više u odnosu na prošlu godinu.

-Za proteklih pet mjeseci na području RS migranti nisu značajnije ugrozilibezbjednost, a počinili su osam krivičnih djela, jedno razbojništvo, krađe te teške krađe i oduzimanje ili oštećenje tuđe stavri – rekao je Ćulum, nakon sjednice Koordinacionog tijelo za praćenje kretanja migranata preko teritorije RS.

Najviše ih je bilo na području Bijeljine, Banje Luke i Bosanske Gradiške, a dolaze iz 35 zemalja, ali najviše iz Pakistana i Sirije.

Ćulum je dodao da je policija RS-a evidentirala 14 krivičnih djela krijumčarenja ljudi, odnosno migranata.

Direktor policije RS kaže da se očekuje da će migrantska kriza da potraje, podsjetivši da su popunjeni prihvatni centri u Unsko-sanskom kantonu, gdje je usložnjena bezbjednosna situacija.

Istakao je da policija RS-a ne zna gdje se krio Benedi Đukanović, koji se sinoć predao u Policijsku upravu Ilidža te nakon toga ga je preuzela policija RS-a.

Njemu je određen pritvor i očekuje se da bude saslušan.

Ćulum je najavio da će naredne sedmice razgovarati s glavnim Okružnim javnim tužiocem Banja Luka o slučaju Koprena te da će nastojati da prevaziđu nesuglasice i da će i u tom i još nekim predmetima nastaviti istragu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!