[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/13\/9392886430-a5ecb081ca-b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/13\/100x73\/9392886430-a5ecb081ca-b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/13\/9392886430-a5ecb081ca-b.jpg","size":"627.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

SSSBiH: EU traži veće poštivanje sindikata na zapadnom Balkanu

U Luksemburgu se 12. i 13. juna održava prvi sastanak ministara EU i zapadnog Balkana o zapošljavanju i socijalnoj politici, a u sklopu sastanka danas se održava Konferencija društvenih aktera iz Bosne i Hercegovine, Albanije, Sjeverne Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije, na kojoj učestvuju predstavnici vlada spomenutih zemalja, sindikata i udruženja poslodavaca, te nevladinih organizacija koje se bave pitanjima socijalne politike.

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine na skupu u Luksemburgu predstavlja Lejla Čaušević-Sućeska iz Odjela za međunarodnu saradnju i informisanje.

Kako je saopćeno iz Saveza samostalnih sindikata BiH, posebna pažnja je data pitanjima doprinosa socijalnih partnera povećanju zaposlenosti i promociji razvoja vještina, investiranja u zapošljavanje i socijalni sektor, razvoja socijalne politike na području zapadnog Balkana.

-U vezi s tim, predstavnica SSSBiH je upoznala prisutne s problemom nepostojanja socijalnog dijaloga na nivou BiH, ali i nefunkcionisanja ESV FBiH od novembra 2017. Godine – navodi se u saopćenju Savez samostalnih sindikata BiH.

Kako se dodaje, time se narušavaju osnovni principi koje zagovara Evropska unija, a koji su potvrđeni Evropskim stubom socijalnih prava usvojenim od Evropske komisije.

-Joost Korte, generalni direktor Direkcije Evropske komisije za zapošljavanje, socijalnu politiku i inkluziju je učesnike upoznao sa problemima koji su dijagnosticirani tokom sastanka ministara iz EU i zapadnog Balkana, te o načinu na koji se situacija može i treba razvijati. Istakao je da je od ministara  za rad i socijalnu politiku u zemljama zapadnog Balkana zatraženo veće poštivanje sindikata i njihovo uključivanje u sve pocese vezane za pitanja zapošljavanja i socijalne politike u pojedinačnim državama – navodi se u saopćenju Službe za informisanje SSS BiH..

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!