[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/15\/l-de23c60912875a6ed8a82a6c5dc2675a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/15\/100x73\/l-de23c60912875a6ed8a82a6c5dc2675a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/15\/l-de23c60912875a6ed8a82a6c5dc2675a.jpg","size":"117.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Brkić na ministarskom sastanku u sklopu 9. foruma strategije EU za EUSAIR i JJI

 Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić danas je učestvovao na ministarskom sastanku u sklopu 9. Foruma strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i Jadransko-jonsku inicijativu (JJI) u Šibeniku.

Brkić u svom obraćanju upozorio je na činjenicu da svijet prolazi kroz još teži i manje predvidljiv period od onoga s kojim smo se suočili na kraju bosanskohercegovačkog predsjedavanja EUSAIR-om i JJI-om u maju prošle godine. Ponovio je da Bosna i Hercegovina u potpunosti poštuje teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica te da snažno osuđuje agresiju Rusije kao i kršenje međunarodnog prava.

Ocijenio je da migracijski pritisci te problem odlaska obrazovanih, posebno na Balkanu, pokazuju da se još mnogo toga mora učiniti za jačanje naše otpornosti i spremnosti za brz i adekvatan odgovor.

- Snažna regionalna saradnja na svim nivoima u našoj Jadransko-jonskoj regiji trebala bi biti odgovor na nova neželjena kretanja i nepredviđene događaje - naglasio je Brkić i dodao da je proces revizije EUSAIR-a, koji je otpočeo za vrijeme predsjedavanja Bosne i Hercegovine, dobio zamah i već polučio rezultate.

Istakao je da je od početka procesa revizije, Bosna i Hercegovina dala veliku podršku zajedno s Republikom Hrvatskom, posebno za uspostavu novog socijalnog stupa (TSG5), naglašavajući važnost poboljšanja socijalne zaštite u makroregionalnoj strategiji u skladu s politikama EU.

U kontekstu bolje regionalne saradnje, naglasio je značaj privredne povezanosti, uključivanja mladih u Strategiju kao i uspostave Vijeća mladih. Kada je riječ o evropskim integracijama, osvrnuo se na odluku koju je Evropsko vijeće donijelo 21. marta 2024. o otvaranju pristupnih pregovora s BiH te poručio da EUSAIR trebao zacrtati način kako dalje doprinijeti bržoj EU integraciji zemalja zapadnog Balkana.

Ocijenio je izuzetno važnim dodatnu finansijsku podršku EU privredama zemalja regije te upozorio kako treba uložiti više napora i pomoći kako bismo ispunili potrebne kriterije.

Na kraju svog obraćanja Brkić je čestitao Republici Hrvatskoj na uspješnom predsjedavanju EUSAIR-om i JJI-om, a Republici Grčkoj poželio puno uspjeha u predstojećem predsjedavanju, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!