[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/22\/l-fc062b1c7fa7ce16ca63bd87bc5dc14e.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/22\/100x73\/l-fc062b1c7fa7ce16ca63bd87bc5dc14e.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/22\/l-fc062b1c7fa7ce16ca63bd87bc5dc14e.jpeg","size":"84.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Bećirović s predstavnicima Svjetske banke: BiH prešla put od primaoca razvojne pomoći do partnera SB

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas u Sarajevu s predstavnicima Svjetske banke u sklopu aktivnosti obilježavanja 30 godina partnerstva Bosne i Hercegovine i Svjetske banke.

Predstavnici Svjetske banke su istakli značaj projekata koji su doprinijeli ekonomskom razvoju zemlje i poboljšanju životnih uslova građana. Također, naglasili su važnost nastavka ove saradnje za buduće infrastrukturne projekte i investicije.

Izvršni direktor Eugene Philip Rhuggenaath uručio je predsjedavajućem Bećiroviću publikaciju objavljenu u povodu 30 godina saradnje Svjetske banke i Bosne i Hercegovine.

U historiji Svjetske banke, Bosna i Hercegovina je prva zemlja koja je izašla iz rata i za samo 28 godina postala donator Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Predstavnici Svjetske banke su s ponosom istakli da je Bosna i Hercegovina od prošle godine postala zemlja donator prema Svjetskoj banci, naglašavajući da je Bosna i Hercegovina tokom perioda 1996-2000. bila najveći per capita primalac povoljnih kredita Svjetske banke putem IDA-e, čime je pokazala svoj značajan napredak i razvoj.

Bećirović je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je Bosna i Hercegovina prešla put od primaoca razvojne pomoći do partnera Svjetske banke.

- Od zemlje koja je bila jedan od najvećih korisnika razvojne pomoći i povoljnih kredita, danas smo postali pouzdan partner u implementaciji ključnih projekata. Naš zajednički rad rezultirao je značajnim poboljšanjima u infrastrukturi, zdravstvu, obrazovanju i drugim sektorima. Ovaj napredak ne bi bio moguć bez kontinuirane podrške i saradnje sa Svjetskom bankom, na čemu smo izuzetno zahvalni - rekao je Bećirović.

Poseban povod za sastanak je i obilježavanje 30 godina partnerstva između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke ali i obilježavanje 20 godina od obnove Starog mosta u Mostaru.

Predstavnici Svjetske banke istakli su značaj dosadašnjih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Zaključno sa 2022., Svjetska banka je u BiH investirala oko 2,8 milijardi američkih dolara kroz 95 projekata. Također, tokom perioda 2023-2024. dogovorena su dodatna dva projekta u vrijednosti od oko 150 miliona američkih dolara.

Posebno se ističe najznačajniji ulagač IDA, koja je također investirala u rekonstrukciju Starog mosta u Mostaru u okviru svojih 65 projekata. Ovaj sastanak je još jednom potvrdio snažnu saradnju između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke.

Bećirović i predstavnici Svjetske banke izrazili su zajedničku posvećenost nastavku rada na projektima koji će donijeti dalji ekonomski i društveni napredak, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!