[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/26\/l-016325dab338fc2b0c89a40057129504.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/26\/100x73\/l-016325dab338fc2b0c89a40057129504.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/26\/l-016325dab338fc2b0c89a40057129504.jpg","size":"137.93","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Kolektiv NUBBiH traži penzionisanje direktora i rješavanje finansijskog statusa biblioteke

Zaposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH saopćili su da se moraju hitno poduzeti aktivnosti i naći zakonske mogućnosti za rješavanje pravno-finansijskog statusa Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Ističu da su potrebna interventna sredstva za isplatu zaostalih plata (april-juli), te da treba od augusta do kraja tekuće godine iznaći neophodna sredstva za isplatu plata i ostalih naknada.

Također, smatraju neophodnim da se iznađe način privremenog finansiranja plata i ostalih naknada, te materijanih troškova NUBBiH u periodu dok se ne riješi pravni status ove biblioteke.

Osim toga, uposlenici također traže odlazak u penziju direktora NUBBiH, Ismeta Ovčine, kojem žele da uruče rješenje o prestanku važenja Ugovora o radu po sili zakona, odnosno zbog ispunjavanja zakonskih uvjeta za odlazak u starosnu penziju prema uslovima godina života i godina staža osiguranja.

Zato su se danas okupili ispred zgrade ove institucije, gdje su istakli da se Ovčina oglušuje na zahtjev uposlenika, prolongira preuzimanje Rješenja o penzionisanju, smatrajući ga izričito (ne)zakonitim.

Kažu da su vlasti nedvosmisleno obećale da će pružiti svestranu finanasijsku podršku za rješavanje trenutne finanasijske situacije, prvenstveno za plate i doprinose uposlenika, zdravstveno osiguranje, te ostale nakande za nesmetan rad i funkcionisanje ove ustanove.

Uposlenici ne žele biti taoci jednog čovjeka i zahtijevaju od gospodina Ovčine, da ako ne danas, već u ponedjeljak preuzme Rješenje o penzionisanju po sili zakona, kako bi se mogle nastaviti aktivnosti na rješavanju pravne i finansijske situacije Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Apeluju na vlast da u što kraćem roku iznađe interventna sredstva da bi se uposlenicima isplatile zaostale plate i doprinosi, ali mole i za garanciju koja bi omogućila nastavak kontinuiranog finanasiranja NUB-a u narednom periodu, kao i rješavanje pitanja upravljačke strukture.

U protivnom, uposlenici će biti primorani obustaviti rad i pružanje usluga korisnicima 25. augusta, kako je ranije najavljeno iz ove institucije, saopćio je Kolektiv NUBBiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!