[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/02\/rouhani-erdogan-putin-irna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/02\/100x73\/rouhani-erdogan-putin-irna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/02\/rouhani-erdogan-putin-irna.jpg","size":"70.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Zarif nakon sastanka Rouhanija, Putina i Erdogana: Mir u Siriji bit će postignut

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif  pozdravio je konstruktivne razgovore iz Astane koje su putem videokonferencije održali predsjednici Irana, Rusije i Turske, Hassan Rouhani, Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan.

"Upravo je zaključen vrlo konstruktivan (virtualni) sastanak na vrhu Astana procesa", napisao je Zarif na svom Twitter računu u srijedu.

"Strane su se složile da nastave koordinaciju između tri jamca, usredotočujući se na smanjenje napetosti, politički proces i humanitarnu pomoć", dodao je.

"Mir u Siriji bit će postignut", ponovio je Zarif, prenosi IRNA.

Iran, Rusija i Turska usko sarađuju u okviru razgovora u Astani u pokušaju da se riješi kriza u Siriji, što je do sada rezultiralo porazom terorističkih grupa koje su podržale zapad i neke arapske države u regiji, značajno smanjenje nasilja i povratak brojnih izbjeglica u njihovu domovinu.

U zajedničkom saopćenju iranski, ruski i turski predsjednici pozvali su međunarodnu zajednicu na povećanje pomoći bez diskriminacije za sve Sirijce.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!