[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/kina-koronavirus-wuhan-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/100x73\/kina-koronavirus-wuhan-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/14\/kina-koronavirus-wuhan-xinhua.jpg","size":"141.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Xinhua -Pored Wuhana istraživanja provoditi i na drugim mjestima u svijetu

Međunarodni tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) stigao je danas u kineski Wuhan, prenosi Xinhua.

Tim za ispitivanje porijekla novog koronavirusa provest će zajedničko istraživanje s kineskim naučnicima.

Ugostivši tim WHO-a, Kina je pokazala svoju otvorenu podršku za naučno i na činjenicama utemeljeno praćenje porijekla smrtonosnog virusa, kao i dugogodišnju predanost zemlje saradnji s međunarodnom zajednicom na zaustavljanju pandemije.

Kina još od izbijanja pandemije uzrokovane koronavirusom blisko sarađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO). U februaru i julu prošle godine Peking je dva puta pozvao stručnjake WHO-a da zajedno rade na pronalaženju porijekla koronavirusa. U oktobru je kineska strana postigla dogovor o sastavu međunarodnog stručnog tima, a stručnjaci s obje strane u konstantnoj su komunikaciji od tada, navodi Xinhua.

Zajedničko istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije i Kine ni na koji način neće biti izmanipulirano istragom koja se temelji na pretpostavci krivnje u vezi s porijeklom virusa, već će udvostručiti zajednički napor obje strane da što bolje istraži virus i spriječi širenje zaraznih bolesti u budućnosti.

Takva zajednička istraživanja trebala bi se istovremeno provoditi na drugim mjestima širom svijeta kako bi se prikupilo što više podataka koji mogu dekodirati tajnu ovog smrtonosnog patogena, zaključuje u tekstu Xinhua.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!