[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/13\/jovodivjak.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/13\/100x73\/jovodivjak.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/13\/jovodivjak.jpg","size":"68.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

(VIDEO) Komemoracija povodom smrti generala Jovana Divjaka

U Kantonu Sarajevo danas je Dan žalosti zbog smrti penzionisanog generala Armije RBiH Jovana Divjaka koji je preminuo 8. aprila u 85. godini života nakon duže i teške bolesti.  Sahrana generala Divjaka održat će se danas u 14 sati na Gradskom groblju Bare.

Komemoraciju u Narodnom pozorištu u Sarajevu pratite uživo:

 

General Jovan Divjak zadužio je Sarajevo i BiH ne samo svojom ulogom tokom agresije na BiH kada je branio ovaj grad već i zbog generacija hiljada mladih kojima je omogućavao stipendiranje kroz Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" osnovano 1994. godine. 

U skladu sa Zakonom o proglašenju žalosti u Kantonu Sarajevo, žalost se izražava isticanjem zastave Kantona Sarajevo na pola koplja, u skladu sa Zakonom o upotrebi grba i zastave Kantona Sarajevo, minutom šutnje na radnim i drugim skupovima, održavanjem komemorativnih sjednica, upisivanjem u knjigu žalosti, kao i drugim načinom njenog izražavanja prikladnim za određeni događaj, povodom kojeg se proglašava žalost

Također, za vrijeme trajanja žalosti odlažu se i sve javne manifestacije zabavnog karaktera, kao i emisije na TVSA i lokalnom radiju i televiziji koje po svojoj prirodi nisu primjerene žalosti.

Od Divjaka su se proteklih dana opraštali njegovi saborci, stipendisti, prijatelji, javne ličnosti, građani Sarajeva kojeg su odmilja zvali "čika Jovo". 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!