[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/03\/unicef-pandemija-obrazovanje-foto-twitter.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/03\/100x73\/unicef-pandemija-obrazovanje-foto-twitter.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/03\/unicef-pandemija-obrazovanje-foto-twitter.jpeg","size":"152.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

UNICEF: Škole za 168 miliona djece zatvorene godinu dana

Zbog covid mjera škole za preko 168 miliona djece u svijetu zatvorene su gotovo godinu dana, objavio je UNICEF.

Prema izvještaju UNICEF-a škole u 14 zemalja širom svijeta uglavnom su zatvorene od marta 2020. do februara 2021. godine.

Od toga je dvije trećine u Latinskoj Americi i na Karibima gdje je pogođeno gotovo 98 miliona školaraca, prenosi dpa.

"Kako se približavamo jednogodišnjem trjanju pandemije Covid-19, ponovno se podsjećamo na katastrofalne situacije u obrazovanju koje su stvorile svjetske blokade", izjavila je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore.

Upozorila je da svakim danom djeca koja ne mogu pristupiti školovanju sve više zaostaju, a najmarginaliziraniji plaćaju najvišu cijenu.

UNICEF je upozorio da  zatvaranje škola ima "pogubne posljedice", a najugroženija djeca riskiraju da umjesto toga budu prisiljena na dječji brak ili dječji rad.

Više od 888 miliona djece širom svijeta i dalje se suočava s poremećajima u obrazovanju zbog potpunih i djelomičnih zatvaranja škola.

Kako bi skrenuo pažnju na "hitnu situaciju u obrazovanju", UNICEF je u utorak u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku predstavio model "Učionica za pandemiju".

Sastoji se od 168 praznih stolova, a svaki stol predstavlja milion djece koja žive u zemljama u kojima su škole gotovo u potpunosti zatvorene.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!