[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/04\/lino.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/04\/100x73\/lino.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/04\/lino.jpg","size":"469.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

'Učimo o Evropi' tema 16. Međunarodnog festivala dječje pjesme Lino Fest

 Festival dječje pjesme "Lino-Fest" bit će održan 12. maja u Domu mladih u Sarajevu već šesnaestu godinu zaredom, a mali pjevači izvedbama će se predstaviti u takmičarskom dijelu Festivala čija je ovogodišnja tema 'Učimo o Evropi'.

Kako je rečeno na današnjoj press konferenciji, Festival je specifičan i prepoznatljiv po tome što osim zabavnog, muzičkog dijela, ima i edukativni i baletni dio.

Rečeno je da ovogodišnji Lino Fest ima za cilj da djeca na ovaj način uče o kulturama, običajima i poznatim ličnostima evropskih država, te o različitostima Evrope koje su temelj tolerancije.

Autor i producent Festivala Marijo Pejić istakao je da je najveća nagrada za njihove napore, kojima sve ove godine nastoje napraviti što kvalitetniju manifestaciju za djecu, je to da s Lino Festa mališani odu s novim spoznajama i željom da dođu i naredne godine.

- I ovogodišnji Festival će okupiti talentirane male pjevače iz cijele regije i nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku ugostiti još veći broj mladih muzičkih nada - istakao je Pejić.

Najveća zabava za mališane bit će upotpunjena tematskim izvedbama baletne skupine "Bellarte", zabavnim programom i dodjelama nagrada najboljim izvođačima.

- Veliko zadovoljstvo je bilo promatrati kako Lino Fest iz godine u godinu raste, postaje sve kvalitetniji i što je najvažnije doprinosi razvoju kulture u Bosni i Hercegovini. Od samoga početka istinski smo vjerovali u ovaj projekt te se nadam da će još mnoge nove generacije dio svog djetinjstva, početne muzičke korake pamtiti po Lino Festu - istakao je Pejić.

Svake godine, kazao je, djeca na Lino Festu, na njima prihvatljiv način uče o BiH, zemljama u regionu, ali i o Evropi.

- Započevši priču o karakteristikama evropskih država, naroda i običaja, obilježit ćemo i Dan Evrope, a djeci dajemo mogućnost da aktivno sudjeluju u pojednostavljenom procesu učenja o Evropi kao zajedništvu različitosti, gdje ljudi jedni druge prihvaćaju i međusobno pomažu - kazala je članica Direkcije Festivala Ivana Krstanović.

U takmičarskom dijelu nastupit će 16 izvođača iz BiH i regije, koji će izvesti nove autorske pjesme, dok će u revijalnom programu nastupiti Minja Subota.

Scenograf i reditelj Festivala Adnan Džindo kazao je da je izuzetno ponosan što se ovaj Festival može nazvati teatarsko, scensko, muzički oblik festivala.  

Podijelite ovaj članak!