[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/l-8c29d1ca4f5115a6ded89e1aa8c35511.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/100x73\/l-8c29d1ca4f5115a6ded89e1aa8c35511.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/26\/l-8c29d1ca4f5115a6ded89e1aa8c35511.jpg","size":"83.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Festival duhovne poezije i muzike 'Plivske omahe' od 6. do 12. svibnja u Jajcu

Festival duhovne poezije i muzike "Plivske omahe" i ove će godine svim svojim posjetiteljima ponuditi bogat i raznolik program, a održat će se od 6. do 12. svibnja u Jajcu.

Festival duhovne poezije i muzike "Plivske omahe" - bosanskohercegovačko višeglasje sada već tradicionalno, tijekom svog trajanja u Jajcu okuplja najpoznatije pisce, pjesnike, umjetnike, eminentne i poznate osobe iz vjerskog i duhovnog života svih konfesija u Bosni i Hercegovini, te najpoznatije horove i zborove koji u svom repertoaru gaje i izvode duhovnu muziku.

Tako će biti i ove godine, a u šest festivalskih dana posjetitelje očekuje bogat i pažljivo izabran program.

Osnovni ciljevi festivala realiziraju se kroz bogat glavni i prateći program te okrugle stolove o različitim temama koje pažljivo svake godina bira organizacioni tim Festivala.

U okviru glavnog programa jajačkoj publici predstavljaju se najznačajnija ostvarenja na polju duhovne muzike i poezije, a muzičkim izvedbama predstavljaju se najeminentniji izvođači i zborovi iz BiH koji izvode duhovne pjesme, te istaknuti književnici iz BiH i okruženja.

U okviru pratećeg programa realiziraju se mnogi značajni sadržaji, kako iz kulturnog života grada Jajca tako i iz cijele države BiH i okruženja, kao što su promocije knjiga, poetske matineje, izložbe likovnih umjetnika i druženja sa sudioncima.

"Plivske omahe su plod naše zajedničke želje i nastojanja da našem gradu darujemo prepoznatljiv, trajni kulturni događaj koji će ga krasiti iz godine u godinu. Dođite da zajedno i ove godine kao i do sada pošaljemo jasnu poruku da je Jajce mjesto suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije", poručili su u svom pozivu organizatori.

Festival je nastao sa željom da se promovira suživot, kultura, tradicija i običaji naroda Bosne i Hercegovine i iskaže sva poetska i duhovna ljepota naše zemlje. Održava se od 2007. godine kada su sudionici bili pripadnici svih naroda koji u Bosni i Hercegovini žive, družeći se uz poeziju i razmjenjujući iskustva kulturnog i duhovnog života u našoj zemlji. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!