[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-81ed1e796e8c686eb7221d265fe9752a.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-81ed1e796e8c686eb7221d265fe9752a.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-81ed1e796e8c686eb7221d265fe9752a.jpg","size":"94.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

U Gradačcu otvoren Gastro-festival 'Kuhaj, peci, reci'

Prezentacijom jela tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine juče je u Gradačcu otvoren Gastro-festival „Kuhaj, peci, reci“. Organizator je Turistička zajednica grada Gradačca, a pokrovitelj Grad Gradačac. Ova dvodnevna manifestacija se održava na bijeloj kuli Husein-kapetana Gradaščevića.

Gradačac ovim festivalom, među prvim u Bosni i Hercegovini, želi napraviti iskorak ka certificiranju i brendiranju tradicionalne kuhinje.

– Želja nam je da do ovogodišnjeg Sajma šljive imamo brendirano i certificirano deset tradicionalnih jela ovog kraja koja će se posluživati turistima i posjetiocuima u Gradačcu. Stručni dio izrade receptura, uputa za pripremu i definisanja sastojaka će raditi Udrženje kuhara u BiH i Kulinarska Academia Sarajevo, reako je Amir Pašalić, vršilc dužnosti voditelja Turističkog ureda Turističke zajednice grada Gradačca.

Na svečanoj ceremononiji otvaranja istaknuto je kako Festival slavi bogatu tradiciju i raznolikost bosansko-hercegovačke kuhinje, a obuhvatit će niz radionica, okruglih stolova, takmičenja i degustacija koji će naglasiti kulturnu baštinu i gastronomske delicije Bosne i Hercegovine, javlja Radio Gradačac. 

O značaju Gastro festivala, govorio je i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić i istakao brojne turističke potencijale grada Zmaja od Bosne.

– Evo nas na znamenitoj Kuli našeg Zmaja od Bosne. Obnavljamo je i sa nje šaljemo priču kako gastro ponudu želimo podići na viši nivo u Gradačcu, ali i cijeloj BiH. Želimo da bendiramo tradicionalna jela i obogatimo turističku ponudu, istako je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Otvaranju festivala su prisustvovali predstavnici  Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona i Turističke zajednice Tuzlanskog kantona. U ime resornog ministarstva obratila se Đelmina Huremović, pomoćnica ministra za trgovinu i turizam.

Kako bi se posjetiocima dočarala gastronomska kultura i tradicionalna jela ugostitelji, aščije i članovi gradačačkih udruženja su pripremili bosansku sofru.

A da sofra i sevdah idu zajedno potvrdio je i dr. Enes Kujundžić koji je govorio na temu: “Bosanska sofra – ka afirmaciji bh. kulinarstva na međunarodnom planu“. Ukazao je na mogućnost da Gradačac bude grad koji će biti prepoznat po tradicionalnoj kuhinji.

– Ova manifestacija može da pomogne da gastronomija i bosanska sofra dobiju jednu dimenziju više. Da se istražuje, da se o njoj piše i da se ona dovodi u vezu sa obrazovnim sistemom. Ako je kroz Mrežu kreativnih gradova UNESCO-a Sarajevo kreativni grad filma, Banja Luka kreativni grad muzike, onda Gradačac ovom manifestacijom ima priliku da postane kreativni grad gastronomije. Ovo je prilika, kako se otkopava kula Hisein-kapetana Gradaščevića, da se otkopa i ta tradicijska kultura ovog kraja, rekao je Enes Kujundžić.

Istaknuto je kako je danas malo mjesta u Bosni i Hercegovini gdje se može prezentovati tradicionalno bosansko-hercegovačko kulinarstvo i kulturna tradicija ishrane sa ovih prostora. Primjer je tradicionalna “Gradačačka kutija”, slano jelo koje se priprema u kutiji od cipela i otvara pred gostom, čija bi se receptura i način prezentacije dodatno trebali istražiti. I zato je važno raditi na promociji i zaštiti nematerijalnih kulturnih dobara u BiH, poručili su organizatori gastro festivala „Kuhaj, peci, reci“.

– Gastronomski ili kulinarski turizam jedan je od novijih trendova u turizmu. Turisti posjećuju određene destinacije jer su zainteresovani za domaća i tradicionalna jela tog kraja, za kulinarsku baštinu. Da bi smo im to omogućili važno je standardizovati recepte. Ovo uključuje precizno definisanje sastojaka, receptura, tehnika i načina serviranja, količina i metoda pripreme kako bi jelo bilo autentično gdje god se posluživalo. Važno je edukovati lokalno stanovništvo i uključiti ih u proces brendinga. Angažovanje lokalnih restorana i kuhara može pomoći u održavanju kvalitete i autentičnosti jela - rekao je Hamid Kujraković, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane. 

“Brendiranje tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine – Izazovi, prilike i turističko-tržišni potencijal” naziv je prezentacije koju su uradili Enes Kujundžić, Nermin Hodžić, Nadira Duraković, Zaim Merdan, Nusret Klopić i Hamid Kujraković. 

Gradačački festival obilježit će takmičenja u pripremi tradicionalnih slanih i slatkih jela. Takmiči se sedam ekipa koje će imati priliku demonstrirati svoje kulinarske vještine. 

Festival će biti završen dodjelom nagrada za najbolja slatka i slana jela i dodjelom certifikata ugostiteljskim objektima i kuharima za pripremu brendiranih jela – Gradačačka kutija, teletina s bamijama, hurmašica s pekmezom i tradicionalnih suhih šljiva s orasima. 

Organizatori poručuju da bi Gastro festival trebao osigurati da se tradicionalna kuhinja Bosne i Hercegovine adekvatno predstavi, brendira i promoviše, te da učesnici i posjetioci steknu dublje razumijevanje i zahvalnost za bogatstvo i raznolikost bosanskohercegovačke gastronomije. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!