[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/16\/pistachio-baklava-4183179-1920.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/16\/100x73\/pistachio-baklava-4183179-1920.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/16\/pistachio-baklava-4183179-1920.jpg","size":"113.05","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Svi ih volimo: Top jela turske kuhinje

Zahtjevno je dostojno dočarati značaj turske kuhinje na moderan svijet. Raznolikost sastojaka i aroma, bogata tradicija i kultura istinskog uživanja u hrani samo su neke njezine značajke.

Turska kuhinja je, u stvari, naslijeđe moćnog Otomanskog carstva, a predstavlja spoj kuhinje centralne Azije, Bliskog istoka i Mediterana. Osvajanjem u prošlosti, a dobrim dijelom i raseljavanjem Turaka, njihova se kuhinja proširila Europom te čak integrirala u pojedine kuhinje, osobito kuhinju Balkana. I u BiH se pripremaju i jedu jela porijeklom iz Turske, a mnoga su i postala sastavni dio nacionalne kuhinje. Ilustracije radi, popularna sarma korijene vuče upravo iz turske kuhinje. Teško je pobrojati sva jela kojim je Turska zadužila svijet, a ovdje donosimo samo ona najznačajnija.

Doner kebab

Veliki hit turske gastronomije svakako je kebab. Naravno, postoje brojne varijacije jela, no "car" među njima je Doner kebab. Riječ je o turskoj verziji fast fooda, a pravi se od tankih odrezaka marinirane janjetine nanizanih na visoki vertikalni "ražnjić" koji se polako rotira ispred grilla. Pečeni dijelovi mesa se posebnim nožem režu na tanke kriške i serviraju ili u lepinji (pita) ili kao sendvič. U sendvič verziji uz meso se obično servira rajčica, luk s začinom koji se naziva ruj, kiseli krastavci i čili. Doner kebab serviran kao wrap sa salatom čest je "gablec" turskih radnika.

Kofte

Raznolike kofte svih veličina zaseban su kulinarski svijet. Riječ je o ekvivalentu mesnim okruglicama, na Balkanu poznate kao ćufte. U najjednostavnijem obliku, mljeveno meso (obično govedina ili janjetina) miješa se s raznim začinima i lukom i ručno oblikuje te zatim priprema na grillu, prži, kuha ili peče. Vjeruje se da samo u Turskoj postoji gotovo 300 vrsta kofti, a neke od zanimljivijih uključuju tzv. Izmir kofte gdje se mesne okruglice prvo pripremaju na grilu, a zatim kuhaju u umaku s zelenim paprikama, paradajzom, raznim začinima i kriškama krompira ili tzv. Hamsi kofte karakteristične za obalu Crnog mora i pripremljene od smjese nasjeckanih inćuna, začina, hljeba i bijelog luka koja se oblikuje u plosnate, ovalne okruglice i valja u kukuruzno brašno te prži na vrućem ulju.

Yogurt Corbasi

Čorbe čine važan dio turske kuhinje, a među njima cijenjeno mjesto zauzima čorba od jogurta tzv. Yogurt Corbasi. Priprema se od jogurta, raznih začina (metvica, špinat, peršin i sl.), riže i ponekad slanutka, a može se servirati topla ili hladna. Jogurt, općenito čini važan i sveprisutan dio turske kuhinje budući da odlično nadopunjuje brojne začine koje se koriste. Može pratiti gotovo svako mesno, ali i brojna vegetarijanska jela poput pečenog patlidžana. U obliku tzv. Cacika (jelo od jogurta pomiješanog s krastavcima, bijelim lukom, soli, maslinovim uljem i raznim začinskim biljem) čini sastavni dio meze – niza jela koji se u manjim količinama konzumiraju u iščekivanju glavnog jela. Jogurt se koristi i u pripremi kolača i pojedinih jela od tijesta, a u nekim dijelovima Turske redovito se konzumira s rižom ili hljebom.

Pilaf

Pilaf se općenito priprema od riže koja se kuha u začinjenom temeljcu. Iako rižu, u novije vrijeme, zna zamijeniti bulgur, pilaf u originalnom obliku i dalje čini okosnicu turske prehrane. Riži se pritom vrlo često dodaje patlidžan, slanutak, grah ili grašak, a u novije vrijeme i meso poput piletine.

Manti

Manti zauzimaju važno mjesto u istočnjačkoj kuhinji, a riječ je o posebnom tijestu punjenom začinjenom mješavinom mesa koje se ili kuha ili priprema na pari. Postoje brojne varijacije u smislu oblika, veličine i načina serviranja, a najcjenjenije mante u Turskoj nazivaju se Kayseri mantisi. Ove su manti vrlo malene pa u određenim dijelovima Turske čak postoji običaj da kada se par zaruči, majka mladoženje posjećuje mladu koja joj mora pripremiti jelo. Što su pripremljene manti manje, to se mlada smatra vještijom u kuhinji. Kayseri mantisi se serviraju prelivene jogurtom, lukom (karameliziranim s paradajzom) i začinima.

Dolme

Dolme zauzimaju cijenjeno mjesto u turskoj kuhinji, a riječ je o povrću punjenom ili mesom ili smjesom riže i začina. Sadržajem se pune brojne vrste povrća poput zelenih paprika, patlidžana, paradajza, tikvica. Mesne dolme se obično jedu tople, kao glavno jelo i uz njih se servira jogurt sa bijelim lukom ili drugim začinima poput origana. Vegetarijanske dolme se prže u maslinovom ulju i služe na sobnoj temperaturi.

Baklava

Baklava je apsolutni hit turskih kolača. Postoje brojne varijacije na temu, a tradicionalno se priprema s punjenjem od pistacija čiji je okus nenadmašan. U raznim dijelovima Turske za pripremu se koriste i orasi, bademi ili lješnjaci, a bez obzira koji orašasti plod nađe put u ovu slasticu od tankih kora, punjenja i meda ili agde, baklava je uvijek bogata i sočna te omiljena među svim generacijama.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!