[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/22\/l-01def964e808b7e9d5b0e82256d94622.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/22\/100x73\/l-01def964e808b7e9d5b0e82256d94622.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/22\/l-01def964e808b7e9d5b0e82256d94622.jpg","size":"157.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Gastronomija

Gradačac dočekuje festival tradicionalne kuhinje 'Kuhaj, peci, reci' 24. i 25. aprila

Grad Gradačac najavio je godišnji gastro festival „Kuhaj, peci, reci“, čije će ovogodišnje izdanje biti će održano 24. i 25. aprila.

Festival koji slavi bogatu tradiciju i raznolikost bosanskohercegovačke kuhinje, u organizaciji Turističkog ureda, uključivat će niz radionica, okruglih stolova, natjecanja i degustacija koje ističu kulturnu baštinu i gastronomske delicije Bosne i Hercegovine.

Festival počinje 24. aprila u 11 sati uvodnim govorima organizatora i počasnih gostiju, nakon čega slijedi predavanje o historiji i značaju tradicionalne kuhinje koje će biti održano na Kuli Zmaja od Bosne.

Tema je "Bosanska sofra - ka afirmaciji bh. kulinarstva na međunarodnom planu", a predavač dr. Enes Kujundžić. 

Na okruglom stolu o temi "Brendiranje tradicionalne kuhinje Bosne i Hercegovine – Izazovi, prilike i turističko-tržišni potencijal" govoriće dr. Enes Kujundžić, Nermin Hodžić, mr.sc. Nadira Duraković, Zaim Merdan, Nusret Klopić i Hamid Kujraković.

Na radionici "Kako promovisati tradicionalnu kuhinju na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu" uspješne primjere predstavit će Nermin Hodžić i Hamid Kujraković.

Tokom dana posjetitelji će moći uživati u degustacijama autentičnih jela poput teletine s bamijama, hurmašica s pekmezom i tradicionalnih suhih šljiva s orasima, koje će biti prezentirane kao dio nastojanja za certifikacijom i brendiranjem.

Drugi dan festivala obilježit će natjecanja u pripremi tradicionalnih slanih i slatkih jela, gdje će pojedinci učesnici i udruženja imati priliku demonstrirati svoje kulinarske vještine. Festival će biti  završen dodjelom nagrada za najbolja jela.

- Festival ne samo da pruža priliku za uživanje u izvrsnoj hrani već i promiče Gradačac kao važno središte kulturnog turizma i gastronomske izvrsnosti. Partneri u realizaciji Fetivala su Grad Gradačac, Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini i Cooking Academia by Nermin Hodžić Sarajevo - saopćili su organizatori. 

Pozvali su sve ljubitelje dobre hrane i tradicije da im se pridruže na ovoj jedinstvenoj manifestaciji dodajući da očekuju podršku i Ministarstva trgovine,turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, Turističke zajednice TK.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!