[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/10\/sipaprotest.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/10\/100x73\/sipaprotest.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/10\/sipaprotest.jpg","size":"119.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Sindikat SIPA-e pisao Dodiku: U državnoj policiji rade ljudi iz oba entiteta i hrane svoje porodice

Sindikat SIPA-e uputio je pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Iz Sindikata su pozvali da se zaustavi diskriminacija u vidu penzionisanja pripadnika SIPA-e, poredeći uvjete koje imaju pripadnici MUP-a RS.

"Poštovani predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodine Dodik, obzirom da se ni Vi ni članovi Predsjedništva gospoda Džaferović i Komšić niste oglasili na dopis Saveza sindikata policijskih organa niti na proteste policijskih Sindikata SIPA, GP BiH I DKPT koji su održani 17.03.2021. godine a kojom prilikom je javnost upoznata o nezadovoljstvu, opremljenosti i problemima u policijskim organima odlučili smo da Vam se obratimo ovim otvorenim pismom.

Naime, nakon Vašeg obraćanja putem RTRS dana 09.04.2021. godine u emisiji Aktualno, kada ste izjavili da ćete sagledati mogućnost povećanja plata u zdravstvu i policiji u Republici Srpskoj želimo pozdraviti i podržati takva Vaša nastojanja obzirom da su policijski službenici nakon zdravstvenih radnika najugroženiji prisutnom pandemijom, međutim moramo i da Vas pitamo zbog čega na isti način ne podržite i policijske službenike na državnom nivou i dopustite minimalnu korekciju osnovice za 4,5%. Želimo Vas napomenuti da u policijskim organima na nivou države rade policijski službenici iz oba entiteta, uzdržavaju porodice koje žive u oba entiteta a čija plata je konstantna od 2012. godine, a prije toga je dva puta smanjena.

Također, moramo Vas otvoreno pitati zbog čega ne naložite i otklonite diskriminaciju prilikom penzionisanja policijskih službenika koji rade na državnom nivou a imaju prebivalište u Republici Srpskoj i uplaćuju doprinose u Republički Fond PIO, dok pri tome odlaze u penziju pod različitim uvjetima u odnosu na policijske službenike MUP-a RS pa i u odnosu na svoje kolege koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine, a rade na istim poslovima i u istim policijskim organima", stoji u pismu koje je potpisao Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikada SIPA-e.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!