[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/20\/l-083c5e6018c3fb28b1c1ae4d06f64f7e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/20\/100x73\/l-083c5e6018c3fb28b1c1ae4d06f64f7e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/20\/l-083c5e6018c3fb28b1c1ae4d06f64f7e.jpg","size":"49.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

FENA i ove godine organizuje konferenciju 'Medijske inovacije i trendovi' na temu odgovornosti medija u izbornom procesu

Federalna novinska agencija (FENA) u suradnji s Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini organizira drugu Media Innovation & Trends konferenciju međunarodnog karaktera (Medijske inovacije i trendovi). Naziv i glavna tema ovogodišnje konferencije je „Odgovornost medija u izbornom procesu“.

Na drugoj po redu M.I.T. konferenciji sudjelovat će medijski profesionalci, eksperti za pitanje izbora i  medija, stručnjaci za informacijske tehnologije te predstavnici regulatornih tijela i nevladinih organizacija. Cilj konferencije je ukazati na opasnosti koje zbog sve masovnije zloupotrebe novih tehnologija prijete medijima i demokratskom okruženju u BiH.

-Smatramo da je pitanje odgovornosti medija i pokušaja zloupotrebe modernih tehnolgija a naročito vještačke inteligencije (AI) potrebno otvoriti upravo sada,  jer smo duboko ušli u izbornu godinu. Iskustva iz drugih zemalja, pa i onih mnogo uređenijih i sa dužom demokratskom tradicijom, pokazuju kako je zloupotreba novih tehnologija redovna pojava i da su posljedice te zloupotrebe jako štetne po demokratske poretke. Zato je odgovornost medija velika, posebno novinskih agencija kao izvora kredibilnih informacija drugim medijima odnosno svim korisnicima agencijskih servisa, ističe direktor FENA-e Elmir Huremović.

FENA je, dodaje, kao društveno odgovoran medij preuzela ulogu da organizuje međunarodnu konferenciju na kojoj će se govoriti o ovoj važnoj temi, analizirati izazovi koji su pred nama i ponuditi preporuke za sve uključene strane u izbornom procesu, a posebno glasače, odnosno konzumente medijskih sadržaja.  

-Pokušaćemo dati odgovor kako razlikovati tačne od netačnih informacija, kako prepoznati pokušaje prevare, naročito se fokusirajući na zloupotrebe modernih tehnologija poput vještačke inteligencije pri kreiranju lažnih i netačnih vijesti, dezinformacija i drugih sadržaja koje imaju za cilj obmanuti glasače i uticati na izborne rezultate, ističe Huremović.

Konferencija će se održati 8. maja u Sarajevu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!