[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/30\/l-8bdf78ee8d381d86efe2d6cc8c4a6b71.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/30\/100x73\/l-8bdf78ee8d381d86efe2d6cc8c4a6b71.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/30\/l-8bdf78ee8d381d86efe2d6cc8c4a6b71.jpg","size":"109.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Sarajlić: Umanjiti za 12,4 posto koeficijent svim zaposlenim, od koeficijenta četiri pa do članova Predsjedništva BiH

 Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH će uputiti u hitnu proceduru zakon o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojima će se umanjiti za 12,4 posto koeficijent svim zaposlenim, od koeficijenta četiri pa do članova Predsjedništva BiH.

Najavio je to delegat u Klubu bošnjačkog naroda  Asim Sarajlić na današnjoj sjednici Doma naroda.

Naime, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je, u drugom čitanju, usvojio Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, dostavljen od Predstavničkog doma državnog parlamenta.

Usvojio ga je u istom tekstu kako ga je ranije usvojio i Predstavnički dom, s obzirom na to da nije bilo uloženih amandmana.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić je prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona pojasnio da delegati mogu usmeno predložiti amandmane ukoliko ih ima, a na pitanje delegata da li se mogu predlagati zaključci, kazao je da zaključke Poslovnik ne poznaje kada je budžet u pitanju.

- Ovdje imam zaključke koji su došli, ali sam to objasnio i predlagaču tih zaključaka - kazao je Špirić.

Delegat iz Kluba bošnjačkog naroda Asim Sarajlić je naveo kako je shvatio da mogu, kroz raspravu, predložiti zaključak, „ali vraćajući nas na Poslovnik, možemo razgovarati samo o amandmanima“.

- Mi smo, kroz diskusije koje su bile u prvoj fazi razmatranja predloženog budžeta i zaključke koji su ponuđeni, u pauzi pokušali koncipirati zaključak koji bi išao na izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojima će se umanjiti za 12,4 posto koeficijent svim zaposlenim, od koeficijenta četiri pa nagore, do članova Predsjedništva BiH - naveo je Sarajlić, te dodao da poslovnički sada ne mogu uložiti taj zaključak.

Informirao je delegate da će Klub Bošnjaka uputiti u hitnu proceduru zakon o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, gdje će to sve i taksativno pobrojati, od koeficijenta četiri do članova Predsjedništva BiH.

- Tako da ne idemo onako kako je kolega Zlatko Miletić predlagao za jedan koeficijent, nego ćemo ići 12,44 posto za sve funkcionere do članova Predsjedništva, a da ove najugroženije kategorije o kojima smo raspravljali ne diramo i da pustimo da najveći dio korisnika budžeta dobije ono što već odavno i zaslužuje - pojasnio je Sarajlić.

Napomenuo je da su četiri danas prisutna delegata u Klubu Bošnjaka potpisali ovaj zahtjev „i ovaj ćemo zahtjev predati na protokol u toku današnjeg dana, odnosno po završetku ove sjednice“.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!