[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/03\/gg.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/03\/100x73\/gg.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/03\/gg.jpg","size":"65.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Preminuo John Hume, katolički tvorac sporazuma na Veliki petak

John Hume, ključni katolički tvorac sjevernoirskog mirovnog sporazuma na Veliki petak iz 1998. godine koji je dobio Nobelovu nagradu za mir zbog uloge u okončanju 30-godišnjeg sektaškog nasilja, preminuo je u ponedjeljak u 83. godini, saopćila je njegova stranka SDLP.

Hume, veteranski aktivista za građanska prava hvaljen zbog pokretanja mirovnih pregovora u britanskoj regiji razdiranoj krvoprolićem u ranim 1990-im godinama, podijelio je Nobelovu nagradu za mir s ondašnjim sjevernoirskim premijerom Davidom Trimbleom iz Unionističke stranke Ulstera.

On je preminuo u srtaračkom domu u svom rodnom Londonderryju u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, saopćila je njegova porodica.

- John Hume je bio politički titan, vizionar koji je odbijao vjerovati da budućnost mora biti ista kao i prošlost - izjavio je bivši britanski premijer Tony Blair, koji je bio na vlasti kada je potpisan sporazum na Veliki petak.         

Hume se u 1958. pridružio pokretu za zaštitu građanskih prava katoličke manjine u britanskoj pokrajini, koja se borila protiv diskriminacije probritanske protestanske većine na svim poljima od stambenog pitanja do obrazovanja.

Kao čelnik umjerene stranke Socijaldemokrata i Laburista (SDLP), Hume je bio bitan zagovornik nenasilja u vrijeme dok su sukobi izbili između irskih nacionalista koji su željeli jedinstvenu Irsku, i probritanskih snaga, među kojima je i Britanska vojska, koji su željeli održati britanski status regije.

Do 1998. poginulo je više od 3.600 ljudi.

U potezu koji je doveo do ključnog preokreta, Hume je u 1993. učestvovao u pionirskim razgovorima s Gerryjem Adamsom, tadašnjim političkim čelnikom stranke Sinn Fein, koja je u to vrijeme bila političko krilo gerilske Irske Republikanske Armije (IRA).

Raazgovori su pomogli u otvaranju puta za zajedničku inicijativu britanske i irske vlade u 1991. koja je pokrenula mirovni proces i primirje s IRA-om u 1994 -  da bi na kraju otvorili put za historijski sporazum na Veliki petak četiri godine kasnije.

- Dok su drugi bili zabavljeni ritualnom politikom osude, John Hume je imao hrabrost da prihvati realne rizike radi postizanja mira. Dok su drugi beskonačno razgovarali o miru, John je prihvatio izazov i pomogao je da se mir ostvari - izjavio je Adams, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!