[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/03\/francuska-nica-plaze-otvaranje-wikipedia.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/03\/100x73\/francuska-nica-plaze-otvaranje-wikipedia.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/03\/francuska-nica-plaze-otvaranje-wikipedia.jpg","size":"135.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Francuska uvela pravila o obavezi nošenja maski na otvorenom

Turistička mjesta duž francuske atlanske obale, pitoreskne šetnice duž rijeke Loire, seoske prodavnice na Alpima – nalaze se među brojnim mjestima širom Francuske u kojima će se tražiti od sviju da nose maske za lice na otvorenom.

Pravila o nošenju maski na otvorenom uslijedila su nakon vladinog dekreta u prošlom mjesecu koji zahtijeva od građana da nose maske  u svim prodavnicama i drugim zatvorenim javnim mjestima.  Pritisak jača na vladu da također učini obaveznim nošenje maski na otvorenom.

Francuska se suočava s porastom broja zaraza, sa stotinama novih klastera u posljednjim sedmicama, posebno među mladim ljudima koji se okupljaju u kafićima radi zabave i porodicama koje borave na ljetnim odmorima.

Nekoliko regija širom Francuske počelo je tražiti obavezno nošenje maski na otvorenom u posljednjim danima. Počevši od danas, 69 mjesta i gradova u regiji Mayene u zapadnoj Francuskoj uvelo je pravila o obaveznom nošenju maski kao što su učinili dijelovi sjevernog grada Lillea i priobalnog grada Biarritz u francuskom dijelu Baskije.

Francuska je izvijestila o 7.000 novih slučajeva zaraze u prošloj sedmici, nakon što je virus skoro stavila pod kontrolu strogim dvomjesečnim restriktivnim mjerama širom zemlje i potvrdila je 30.265 smrtnih slučajeva  otkako je  pandemija počela, prenosi Associated Press.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!