[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/img-9525.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/100x73\/img-9525.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/29\/img-9525.jpg","size":"56.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Prakse i izazovi u borbi protiv trgovine ljudima u regionu

U toku je regionalna razmjena iskustava, dobrih praksi i izazova sa kojima se sureću Mobilni identifikacijski timovi za prepoznavanje potencijalnih žrtava trgovine ljudima u regionu. U razmjeni učestvuju predstavnici relevantnih tijela vlada, nevladin sektor i međunarodne organizacije koje u svom djelovanju imaju borbu protiv trgovine ljudima iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Republike Srbije.

img-9548.jpg

„Pravovremena i efikasna identifikacija žrtava je krucijalni aspekt u ukupnoj borbi protiv trgovine ljudima, od takve identifikacije ovisi i proces krivičnog gonjena trgovaca ljudima, ali i proces pružanja zaštite i pomoći žrtvama trgovine ljudima“, izjavio je Samir Rizvo iz Ureda državog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Identifikacija potencijalnih žrtava je jedan od najzahtjevnijih aspekata u borbi protiv trgovine ljudima koji se dodatno usložnjava pogoršanjem ekonomske situacije usljed pandemije, sveobuhvatnom digitalizacijom i nepredvidivim migracijskim tokovima.

„U Bosni i Hercegovini, Mobilni identifikacijski timovi djecu i osobe težeg socijalnog stanja, djecu iz Romske populacije, te djecu i osobe u pokretu prepoznaju kao skupine koje su u visokom riziku od trgovine ljudima“, izjavila je Dragana Bulić, menadžerica jednog od projekata kojim World Vision BiH doprinosi rješavanju problema trgovine ljudima.

dragana-bulic-1.jpg

Mobilna identifikacija potencijalnih žrtava trgovine ljudima jedan je od proaktivnih načina adresiranja ovog nedovoljno vidljivog problema u BiH, ali i u regiji. Mobilni timovi djeluju i rade na nivou lokalne zajednice, poznaju lokalnu sredinu, te svojim radom stiču povjerenje najranjivije populacije i predstavljaju jednu od ključnih karika u sistemu borbe protiv trgovine ljudima.

Mobilni timovi u BiH su trenutno pod okriljem intervencije nevladinog sektora.

„Neophodno je sistemsko investiranje te koordinirana akcija na nacionalnom nivou kako bi se usluga koju pružaju Mobini timovi standardizirala i našla svoje prepoznato mjesto unutar referalnog mehanizma“, izjavila je Sahiba Srba Grabčanović, iz Udruženja Zemlja djece u BiH.

Razmjena je organizirana pod okriljem regionalnog projekta 'Unapredjenje identifikacije i rezilijencije (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima na Zapadnom Balkanu', koji World Vision International u Bosni i Hercegovini, implementira uz podršku i Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) koje djeluje u ime         Njemačkog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Projekat jača regionalnu razmjenu i nadgradnju dobrih praksi u mobilnoj identifikaciji (potencijalnih) žrtava trgovine ljudima i vodi ka unapređenom pristupu/ modelu mobilnih identifikacijskih timova, njegovom testiranju i operacionaliziranju na lokacijama koje će tokom naredne faze projekta biti odabrane.

img-9525.jpg

 

Poštivajući sve epideomiološke mjere, učesnici iz BiH su se okupili u Sarajevu, dok su učesnici iz regije razmjenu pratili putem interneta.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!