[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/10\/delegacija-mo-gorazde.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/10\/100x73\/delegacija-mo-gorazde.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/10\/delegacija-mo-gorazde.jpg","size":"84.97","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Podžić u BPK-u: OSBiH će i u buduće biti na raspolaganju civilnim strukturama

Delegacija Ministarstva odbrane BiH na čelu sa resornim ministrom Sifetom Podžićem danas je boravila u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK)  Goražde.

Pored obilaska i razgovora sa komandantom bataljona kasarne Kosova kod Ustikoline, održan je i sastanak sa zvaničnicima Grada Goražde i BPK, na kojem je razgovarano o budućoj saradnji civilnih i vojnih struktura.  

Naglašeno je da su dosadašnju saradnju obilježile zajedničke aktivnosti, a između ostalog, uz podršku Oružanih snaga BiH uređen je značajan broj putnih pravaca na području tog kantona.

- I danas smo sa delegacijom Ministarstva odbrane BiH iniciriali nastavak saradnje u tom smislu odnosno uređenju makadamskih puteva kojh ima mnogo u Gradu Goražde  a bilo je riječi i o stavljanju u funkciju neperspektivne vojne imovine gdje smo dobili obećanje da će Ministarstvo odbrane dati saglasnost da ona pređe u nadležnost grada ili kantona – kazao je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća istakla je da je za ovaj kanton saradnja sa Oružanim snagama BiH jako bitna.

- Veoma je važno da jačamo kapacitetet kasarne Kosova koja je na području BPK kao i da imamo podršku Ministarstva odbrane kada je u pitanju poboljšanje putne infrastrukture u ruralnim dijelovima. Danas smo delegirali mnogo pitanja a jedno od njih je rješavanje neperspektivne vojne imovine na lokalitetu Mirvića i ministar je rekao da će u skladu sa zakonskim procedurama i propisima pozitivno odgovoriti našem zahtjevu da nam se dodjeli na korištenje, kako bismo taj lokalitet stavili u funkciju razvoja ovog kraja – pojasnila je Obuća.

Po riječima državnog ministra, saradnja Ministarstva odbrane odnosno Oružanih snaga BiH sa Gradom Goražde i BPK-a, bit će nastavljena i u narednom periodu.

- Bez obzira na poteškoće uslovljene neusvajanjem budžeta na nivou države, mi ćemo kao i dosada biti senzibilni prema ovom dijelu BiH i pomoći u sanaciji lokalnih makadamskih puteva koliko budemo uspjeli. Dobili smo i zahtjev za pomoć u izgradnji crkve Drinskim mučenicama gdje ćemo takođe pomoći i imamo za nas neperspektivne lokacije, koje ćemo najvjerovatnije predati BPK Goražde odnosno vladi, do konačnog rješenja te vojne imovine, a u pitanju je lokacija u Mirvićima koju ćemo, nadam se, brzo riješiti – kazao je ministar odbrane BiH Sifet Podžić

Delegacija Ministarstva odbrane BiH u pratnji domaćina danas je obišla i lokaciju buduće crkve Drinskim mučenicama.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!