[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/online-knjiga.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/100x73\/online-knjiga.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/online-knjiga.jpg","size":"65.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Online književne večeri - Mehmed Đedović gost bh. pisaca u Švedskoj

U organizaciji Društva bh. pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj i Trezvenjačkog obrazovnog saveza NBV upriličena je online književna večer sa bh. piscem Mehmedom Đedovićem.

Program su moderirali i sa Đedovićem razgovarali o njegovom književnom radu Milena Rudež, književnica i prevoditeljica koja već 30-ak godina živi i stvara u Danskoj pišući poeziju i prevodeći bh. i danske autore, kao i pisac Enes Topalović koji živi u Norveškoj. Haris Tucaković pripremio je cjelovitu video prezentaciju autorskih knjiga tog pisca.

Đedović je posebno govorio o svom romanu 'Staza mrkog medvjeda 1463.', koji je objavljen u projektu federalne Fondacije za izdavaštvo, a kao izdavač potpisan je tešanjski 'Planjax'.

- Postoje teme koje se ne daju lako uobličiti u roman, oko njih se valja svojski potruditi duboko zaći u materiju. Tako je bilo sa romanom 'Staza mrkog medvjeda 1463.' za koji je istraživanje i saživljavanje sa vremenom i ambijentom trajalo dugo - rekao je Đedović.

Naglasio je da su mu, osim priče, veoma bitni karakteri likova o kojima piše ali i da u tekst unosi fini bosanski humor i zbilju te tako gradi priču.

Milena Rudež čitala je Đedovićevu poeziju i osvrnula se na niz nagrada, koje je taj autor dobio za svoje priče i knjige.

Enes Topalović naglašava Đedovićevu potrebu da se u tekstu bavi malim stvarima preko kojih čitateljima saopćava velike poruke. Naglašava da je čitanje knjiga tog autora oplemenjivanje čitaoca. Sa svakim novim čitanjem njegovih djela čitalac otkriva ponešto, što nije zapazio u prvom čitanju.

- Ovo je rijedak pisac kojeg zaista treba iščitavati. Njegove knjige su produhovljene. On sa malo riječi dosta kaže, priče su mu interesantne a romani u rangu sa svjetskim autorima. Čitajte Đedovića, vidjet ćete da je i bolji od onoga što ja mogu reći o njegovom književnom djelu - naglasio je Topalović.

Bila je to posljednja promocija pred ljetni odmor, u okviru programa 'Književna večer srijedom', a pratili su je brojni ljubitelji književnosti. Po ocjeni organizatora, u pitanju je uspješno književno predstavljanje zanimljivog i autentičnog pisca i njegovog književnog opusa te završnica druženja dostojna vrhunske književnosti.

Mehmed Đedović jedan je od najznačajnijih bh. pisaca svoje generacije. Piše prozu i poeziju, a urednik je i recenzent velikog broja knjiga. Zastupljen je u školskom programu i udžbenicima, a njegova djela prevođena su na albanski, makedonski, francuski, engleski i njemački. Član je PEN BiH i Društva pisaca BiH.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!