[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/170621-celan-paul1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/100x73\/170621-celan-paul1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/170621-celan-paul1.jpg","size":"61.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

U Muzeju grada Zenica izložba izabranih citata iz djela Paula Celana

Muzej grada Zenica sinoć je otvorio izložbu izabranih citata iz knjiga Paula Celana, a koju je povodom 100. godišnjice rođenja velikog pjesnika (23. novembar 1920.-20. april 1970.), priredila Barabara Wiedemann.

Izložbu su, kako je kazao direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević, obezbijedili posredstvom Austrijskog kulturnog foruma sa sjedištem u Sarajevu, a u prostoru tog muzeja moći će se pogledati sve do kraja mjeseca.

- Uticaj Celana na savremenu poeziju je nemjerljiv. Ova izložba je rađena u kontekstu odnosa prema Jevrejima i općenito prema literaturi tokom Drugog svjetskog rata. Autor izložbe daje akcenat na holokaust, ali ne samo holokaust nad Jevrejima kao narodom, nego i nad knjigama. Znači, nad lijepom riječi i književnosti koja preživi sve pa čak i Hitlerove naciste - istakao je Jašarević.

Podsjetio je da je Celan porijeklom iz njemačke židovske porodice, ali da je bio rođen na granici Rumunije i Ukrajine.

-Tada je to bila Rumunija, a danas Ukrajina. Izložba je prilično jasna, jer prati Celanov život. Prati njegov životni put - od rođenja pa nadalje, sukreirao je i Celanovu ličnost. Ne samo kako će pisati, nego i njegova poznanstva, mjesta u kojima boravi - kazao je Jašarević, koji napominje da je pjesnik najviše vremena živio u Francuskoj, gdje je i preminuo.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!