[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/l-e8690e82cf1ca993d5ce9fdc99471639.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/100x73\/l-e8690e82cf1ca993d5ce9fdc99471639.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/11\/l-e8690e82cf1ca993d5ce9fdc99471639.jpg","size":"56.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Nešić i Pinter u Budimpešti razgovarali o unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter razgovarali su danas u Budimpešti o unapređenju saradnje u oblasti bezbjednosti te zajedničke borbe u spriječavanju ilegalnih migracija, terorizma i podrške na putu evropskih integracija BiH.

 

Ministar Nešić je naglasio da ova posjeta ima poseban značaj i predstavlja važan korak u jačanju prijateljskih odnosa između dvije zemlje i šalje snažan pozitivan signal svim građanima BiH da Mađarska koja predsjedava EU u ovako izazovnom trenutku ne gubi iz fokusa našu zemlju.

- Bosna i Hercegovina i Mađarska dijele dugu tradiciju prijateljskih odnosa i saradnje, i zajedničku istoriju. Naši narodi su kroz istoriju pokazali solidarnost i uzajamno poštovanje, a danas smo ovdje kako bismo tu saradnju podigli na još viši nivo. Svjesni smo da savremeni izazovi, kao što su migracije, organizovani kriminal i terorizam, zahtijevaju zajednički pristup i snažnu međusobnu podršku, saradnju i razumijevanje -  kazao je Nešić.  

Istakao je opredjeljenje Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine da se što prije završi potpisivanje sporazuma sa FRONTEX-om te izrazio uvjerenje da će se kroz mađarsko predsjedavanje Evropskom unijom dodatno ubrzati proces potpisivanja ovog sporazuma na način koji doprinosi stabilnosti ustavne strukture Bosne i Hercegovine.

Naglašeno je i da Mađarska ima veliko iskustvo u upravljanju migracijskim tokovima i zaštiti granica, te bi stručna pomoć i iskustva bili od neprocjenjive vrijednosti i za BiH. Također, ocijenjeno je da su razmjena informacija, zajedničke istrage i obuka za policijske službenike od ključnog značaja za uspješnu borbu protiv organizovanog kriminala koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za stabilnost i sigurnost naših zemalja.

- Zato je važno da u regionu svi uvijek sarađujemo na najvećem mogućem bezbjednosnom nivou. Mi svoj posao gledamo sa svješću da naše aktivnosti i akcije doprinose i bezbjednosti i vaših i evropskih građana a ne samo onih koji žive u BiH, kazao je Nešić. 

Dodao je da je Ministarstvo bezbjednosti posvećeno prevenciji radikalizacije i borbi protiv terorizma, navodeći kao primjer opasnosti političke radikalizacije, kao što je bio slučaj sa atentatom na Roberta Fica u Slovačkoj.

Kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina cijeni podršku Mađarske u integracijskim naporima BiH.

 - Saradnja na polju bezbjednosti je ključna komponenta našeg puta ka Evropskoj uniji, i vjerujem da će Mađarska nastaviti da nas podržava u ovom procesu. Uvjeren sam da zajedničkim naporima možemo stvoriti sigurnije okruženje za naše građane i doprinijeti stabilnosti cijelog regiona - zaključio je Nešić, saopćeno je iz Ministarsva bezbjednosti BiH. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!