[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/stephan-ba.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/100x73\/stephan-ba.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/10\/stephan-ba.jpg","size":"288.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Neonacista Stephan Balliet osumnjičen za napad u Halleu ispred sinagoge

Neonacista Stephan Balliet (27) osumnjičen je za napad u srijedu ispred sinagoge u njemačkom gradu Halleu u kojem su poginule dvije osobe, a dvije povrijeđene.

Napadač je iz puške zapucao ispred sinagoge, a postavio je i eksploziv kućne izrade ispred zgrade sinagoge u pokušaju da razvali vrata, prenosi Bild.

Pošto nije uspio da uđe u sinagogu ušao je u prodavnicu kebaba i ubio muškarca.

Balliet je svoj ubilački pohod prenosio uživo na internetu.  Livestream pokazao je njegov   dolazak ispred sinagoge, arsenal municije i oružja na stražnjem sjedištu  i na suvozačkom sjedištu automobila. Također se na snimku vidi  kako je Balliet postavljao eksplozivne naprave na sinagogi i kako je pokušao  pucnjima  otvoriti ulazna vrata, što nije uspjelo.

Video prikazuje i ubistvo žene koja je na mjestu događaja bila prolaznica, a ubijena  je hladnokrvno s leđa. Tada je napadač ušao u prodavnicu  kebabom. Tamo je ubio muškarca napustio trgovinu nakratko, vratio se i nekoliko puta pucao.

Rekao je da “Holokausta nije bilo” i da su “Jevreji uzrok svih problema”, navodi SITE, mrežna stranica specijalizovana za praćenje terorističkih organizacija, koja to upoređuje sa sličnim video snimkom koji je u martu snimio napadač na dvije džamije na Novom Zelandu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!