[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/03\/l-7a5d9f5d94fb986d70f07ebe5a639376.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/03\/100x73\/l-7a5d9f5d94fb986d70f07ebe5a639376.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/03\/l-7a5d9f5d94fb986d70f07ebe5a639376.jpg","size":"83.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Najavljena zajednička obuka snaga EUFOR-a i OSBiH u narednih mjesec dana

Komandant EUFOR-a generalmajor László Sticz najavio je danas da će francuske snage iz sastava strateških rezervnih snaga EUFOR-a biti raspoređene u BiH sljedeće sedmice, gdje će boraviti mjesec dana te će zajedno sa italijanskim i rumunskim trupama biti u potpunosti pod komadom EUFOR-a.

 

Sticz je dodao da će snage činiti multinacionalni element veličine jednog bataljona u sastavu operacije ALTHEA te da će oko 250 vojnika zajedno sa opremom biti raspoređeni u BiH cestovnim i zračnim putem te željeznicom.

Proces raspoređivanja snaga, dodao je, predstavlja jedan dio njihovog uvježbavanja.

Sticz je istakao da EUFOR predstavlja funkcionalnu i efikasnu kombinaciju snaga raspoređenih u području operacije koje na raspolaganju imaju rezervne snage koje mogu pozvati u slučaju potrebe te koje se mogu veoma brzo integrirati sa trupama raspoređenim u području operacija u BiH.

Naglasio je da je veći broj zemalja članica EU dalo svoje snage u sastavu tih rezervnih snaga te da se one redovno raspoređuju u BiH u svrhu obuke i upoznavanja sa BiH i procedurama kako bi bile u stanju da se jako brzo integriraju u sastav EUFOR-a i izvrše zadatke koje im se dodijele.

- Razlog za je ovo je kako bi se u BiH osiguralo kontinuirano sigurno i stabilno okruženje. Raspoređivanje strateških rezervnih snaga pokazuje spremnost EUFOR-a i EU prema BiH. Raspoređivanje strateških rezervnih snaga ili vježbe zvat će se Meleager, koji je bio ALTHEA-e po kojoj je nazvana operacija snaga EU u BiH. Odabir ovog imena je da simbolično pokaže jake veze između snaga raspoređenih u području operacija i rezervnih snaga – kazao je.

Tokom boravka u BiH, dodao je, strateške rezervne snage će izvoditi obuku i patrolirati zajedno sa snagama EUFOR-a što će omogućiti EUFOR-u da uvježbava efikasnu integraciju strateških snaga u strukture snaga EUFOR-a.

- Oni će se također obučavati zajedno sa snagama EUFOR-a i pripadnicima Oružanih snaga u BiH. Na ovaj način će se dalje unaprijediti saradnja i interoperabilnost između EUFOR-a i OSBiH. EUFOR je snažan i pouzdan partner BiH i ostat će posvećen pružanu podrške vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja – zaključio je Sticz.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je da EUFOR ima važnu ulogu u BiH koja je regulisana Dejtonskim mirovnim sporazumom, sa zadatkom da podrži vlasti BiH u održavanu sigurnosti i stabilnog okruženja.

- Danas smo ovdje da najavimo zajedničku obuku pripadnika EUFOR-a i OSBiH kojima je svrha priprema za predstojeći vježbu "Kombinovani odgovor". Prvi bataljon 6. pješadijske brigade OSBiH će učestvovati u ovoj vježbi i ovo je izvrsna prilika da se naše OSBiH obučavaju i učestvuju u vježbi sa snagama EU - kazao je Helez.

Naglasio je da će privremeno biti ojačan sastav EUFOR-a tako što će im se pridružiti rezervne snage iz Francuske, Rumunuije i Italije koji su trenutno u pripravnosti.

- Svrha vježbe je da provjeri i pokaze sposobnost EUFOR-a da brzo dobije pojačanje i da rasporedi snage kako bi mogao garantovati nastavak sigurnosti i stabilnosti. U danima pred samu vježbu, građani mogu očekivati pojačano kretanje trupa i prijevoz opreme tokom dolaska u BiH - zaključio je ministar Helez.

Zamjenik ministra obrane Slaven Galić kazao je da sve vježbe imaju veliku korist kada je u pitanju povećanje sigurnosti u BiH ali i značaj u praktičnom smislu.

- EUFOR je sastavljen od 23 nacije, ne samo iz EU, već iz cijelog svijeta i svake godine imamo zajedničke vježbe i treninge zajedno sa njima, što doprinosi većoj spremnosti OSBiH – zaključio je.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!