[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/23\/edin-music-intervju2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/23\/100x73\/edin-music-intervju2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/06\/23\/edin-music-intervju2.jpg","size":"242.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Mušić: Tanja Fajon na tematskoj sjednici o izazovima FBiH na putu ka EU

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i Komsije za evropske integracije Edin Mušić rekao je za Fenu da će zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon biti među gostima koji će naredne sedmice prisustvovati tematskoj sjednici ovog doma, posvećenoj izazovima i perspektivama Federacije BiH na evropskom putu.

- To će biti prilika da joj se zahvalimo na njenoj ulozi oko uspostavljanja bezviznog režima građanima BiH, koji nemaju dvojno državljanstvo - kazao je Mušić.

Po njegovim riječima, parlamentarnoj raspravi, pored Fajon, doprinjet će direktor Direkcije za evropske integracije Edin Dilberović i predsjednik Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH – zajedničke inicijative odbora/komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Republike Srpske, Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Skupštine Brčko Distrikta, Nikola Lovrinović.

Poslanicima Predstavničkog doma na tematskoj sjednici Mušić će dati presjek stanja u duhu dostavljenih odgovora BiH na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, kao i dodatnih pitanja koje je također uputila Evropska komisija.

- U parlamentarnom radu i zakonodavnim procesima svakako nas čeka još obaveza za provođenje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja Evropskoj uniji. U tom kontekstu očekujem kvalitetne sugestije poslanika na tematskoj sjednici, koja je zakazana za 26. juni – poručio je u izjavi za Fenu predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić.

Na posljednjem sastanku u Sarajevu članovi komisija za evropske integracije oba doma Parlamenta FBiH i predstavnici delegacija Evropske unije i Evropske komisije u BiH zaključili su kako su na nivou Federacije BiH napravljeni određeni pomaci, ali da ima i prostora za nove iskorake, usprkos činjenici da je 2018. izborna godina.

Podijelite ovaj članak!