[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/12\/sebastian-kurz-flickr-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/12\/100x73\/sebastian-kurz-flickr-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/12\/sebastian-kurz-flickr-3.jpg","size":"349.30","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Kurz: Turska treba da objasni hapšenje austrijskog novinara

Austrija je pozvala vlasti Turske da objasne zašto je jedan od austrijskih državljana, student i aktivista koji piše za krajnje ljevičarsku web-stranicu Re:volt, uhapšen u Ankari.

Max Zirngast, student političkih nauka koji piše za online izdanje Re:volt, nalazi se u pritvoru od utorka ujutro.

Re:volt je saopćio da vjeruje da Turska sumnjiči Zirngasta za članstvo u terorističkoj organizaciji što je, kako navode, neistina.

- Očekujemo od Turske da objasni razlog zbog kojeg je novinar uhapšen, a ukoliko nisu u mogućnosti to uraditi, onda ga odmah treba pustiti - izjavio je austrijski kancelar Sebastian Kurz novinarima prije sedmičnog sastanka vlade, prenosi Reuters.

Kurzova vlada, koalicija konzervativaca i antimigracijske slobodarske stranke Austrije, protivi se pridruživanju Turske Evropskoj uniji i poziva na prekid pregovora o pridruživanju. Međutim, obje zemlje su nedavno pokušale poboljšati odnose.

U Turskoj je uhapšeno oko 160.000 osoba, uključujući i mnoge novinare, te otpušteno skoro isti broj državnih službenika od 2016. godine kada se desio pokušaj puča, saopćeno je u martu iz Ureda za ljudska prava UN-a.

Od tog broja, više od 50.000 osoba je formalno optuženo i zadržano u zatvoru tokom suđenja.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!