[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/07\/fna-103277.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/07\/100x73\/fna-103277.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/06\/07\/fna-103277.jpg","size":"275.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

KS - Novom uredbom eliminisati korupciju u procesima javnih nabaki

Nova Uredba o kontroli javnih nabavki u svim institucijama kojima je osnivač Kanton Sarajevo trebala bi onemogućiti i učiniti vidljivijim pokušaje korupcijskih procesa, istaknuto je na predstavljanju spomenute uredbe danas u Sarajevu.

Ministrica pravde i uprave KS Lejla Brčić navela je da uredba pojačava kontrole i uvodi eksperte u proces javnih nabavki, te onemogućava određene administrativne propuste koji su se prije dešavali. 

- Primjena uredbe će biti odgođena za šest mjeseci jer za njenu primjenu treba promijeniti planove nabavki i interne akte institucija, te obučiti one koji će provoditi procese javnih nabavki. Uredba predviđa i mogućnost objedinjavanja nabavki što bi trebalo pojeftiniti procese jer je drugačije kada npr. jedna škola nabavlja sredstva i kada se to provodi na nivou svih škola - rekla je Brčić.

Naglasila je da je jedna od sankcija koju sadrže sve nove uredbe Vlade KS to da njihovo nepoštivanje može biti osnov za razrješenje odgovorne osobe, jer se pokazalo da ranije novčane sankcije nisu davale rezultat.

Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković kazao je da se uvođenju te uredbe suprotstavljaju određeni političari koji upozoravaju da je KS time prekoračio svoje ovlasti, jer se plaše transparentnosti i borbe protiv korupcije. 

- Oni na taj način pokušavaju da očuvaju neka svoja mala carstva, posebno u segmentu javnih nabavki - potcrtao je Konaković.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!