[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/29\/siliconcroda.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/29\/100x73\/siliconcroda.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/29\/siliconcroda.jpg","size":"139.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Izvoz silicija iz BiH po dampingovanim cijenama naštetio američkoj industriji?: Konačna odluka 21. februara

Prošlog avgusta, Američka komisija za međunarodnu trgovinu (ITC) preliminarno je utvrdila da postoji osnovana sumnja da je uvoz silicijuma iz Malezije, zajedno s Bosnom i Hercegovinom, Islandom i Kazahstanom, prouzrokovao materijalnu štetu američkoj industriji.

Posljednjeg dana novembra 2020. godine, američko ministarstvo trgovine je naknadno najavilo carine od 120% na sav uvoz silicijumskih metala iz Kazahstana, a 8. decembra 2020. carine do 47,54% na uvoz iz Bosne i Hercegovine i Islanda. Istrage Ministarstva trgovine i ITC-a sada su u završnoj fazi.

Prije dva dana (27.01) Ministarstvo je najavilo uvođenje dodatne carine od 7,41% na uvoz silicijuma iz Malezije.

silikon-1.jpg

Sve je počelo krajem juna prošle godine kada su dvije američke kompanije, Globe Specialty Metals, Inc. (GSM) i Mississippi Silicon LLC (MS), pokrenule peticiju da zaustave proizvođače silicijumskih metala u četiri navedene države da prodaju dampinški i nepravedno subvencionirani silicij u SAD. U svom dopisu kompanije su zatražile od Ministarstva trgovine i ITC-a da nametnu odluke u cilju ublažavanje ove, kako su naveli, nepoštene trgovinske prakse.

Kako se očekuje, konačna odluke u istragama koje se tiču Kazahstana, Islanda i Bosne i Hercegovine bit će poznata 21. februara 2021, a u slučaju Malezije početkom juna.

silikon-2.jpg

Metal silicijum je važan element koji se dodaje raznim vrstama legura aluminijuma koji se koriste u performansama kao što su automobilske komponente i vazduhoplovni proizvodi. Metal silicijum je takođe ključna sirovina u proizvodnji silikonskih spojeva koji se koriste u brojnim proizvodima, uključujući zaptivne mase, ljepila, gumene brtve, spojeve za brtvljenje, maziva, aditive za hranu, premaze, lakove i kozmetiku... Pored toga, silicijum metal je osnovni materijal u proizvodnji polisilicija, visoko pročišćenog oblika silicija koji se koristi u solarnim ćelijama i poluvodičima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!