[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/salemi.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/100x73\/salemi.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/salemi.jpg","size":"113.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Italijanski grad prodaje napuštene objekte na aukciji: Početna cijena jedan euro

Pandemija koronavirusa je donijela veliki broj promjena u svijetu kojeg poznajemo, ali se nekako čini da su ipak neke stvari ostale tu, i da na njih možemo računati.
Za primjer, uzmimo gradove u Italiji koji vrše rasprodaju napuštenih domova po dobrim ili “pogodbenim” cijenama, kako bi “obrnule” trend depopulacije koji se počeo događati.

Prelijepi i fotogenični grad, ukoliko se to za grad može reći, Salemi na Siciliji je jedan u nizu gradova koji može poniditi dotrajalu imovinu po cijenu manjoj od jednog espresa.
Narednog mjeseca, nekoliko desetina naseobina, propalih ili onih koje su u procesu propadanja, će biti prodano na aukcijama, po startnim cijenama od 1 eura, odnosno nešto malo više od jednog dolara.

Gradonačelnik grada, Domenico Venuti, se nada da će šeme “udisaja” novog života u Salemi,koji je svoju populaciju smanjio za najmanje 4,000 stanovnika koji su pobjelgi nakon strahovitog zemljotresa iz 1968. Godine koji je potresao Sicilijansku dolinu Belice.
“Sve građevine pripadaju gradskom vijeću, što ubraza prodaju i smanjuje birokraciju”, kazao je Venuti za CNN.
“Prije lansirana ovoga plana, prvo smo imali oporavak starih dijelova Salemi, gdje su locirane kuće, nadogradnjom infrastrukture i drugih servisa od cesta do električnih mreža i kanalizacionih cijevi” rekao je Venuti, te je dodao “sada je grad spreman za sljedeći korak”, prenosi CNN.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!