[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/download.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/100x73\/download.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/download.jpg","size":"56.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Google gasi svoj višemilionski projekt

Google, odnosno njegova kompanija vlasnik Alphabet poznata je po svojim brojnim projektima koji zažive, ali također, dese se projekti koji se brzo ugase. 

No ipak, vijest da su iz Google-a odlučili ugasiti svoju kompaniju koja se bavi pružanjem usluge interneta u teško dostupnim mjestima na svijetu je sve iznenadila. Kako su kazali iz Alphabeta, Loon, će biti ugašen je jednostanvo nisu pronašli računicu da će taj posao biti isplativ. 

Loon je osnovan još prije deceniju, odnosno 2011. godine, a predstavljen je javnosti 2013. godine i zamišljen je kao pružilac usluga povezivanja na mobilnu i internetsku mrežu u teško dostupnim mjestima pomoću balona na koje su bile obješene bazne stanice. Međutim, baloni koji su trebali nositi svu opremu su bile previše teški i nestabilni, tako su telekomunikacijski operateri, jednostavno, odustali od suradnje sa Loonom.

Jedan od osnivača Loona, koji više nije dio Alphabeta, Rich DeVaul, pojasnio je situaciju na telekomunikacijskom tržištu, koja se, prema njegovim riječima značajno promijenila u posljednjih deset godina. Kako je kazao, sve je veća potražnja za mobilnim internetom, učinila je izgradnju telekomunikacijskih tornjeva isplativim u većini svijeta, čime je ideja o balonima, kako za sada stvari stoje, izgubila na snazi. 

- Problem je riješen brže nego što smo mislili -dodao je DeVaul.

Treba reći kako projekt Loona nikada nije zaživio svoju komercijalnu upotrebu, a u nekoliko navrata je korišten kao prva pomoć nakon prirodnih katastrofa u Peruu i Puerto Ricu, ali i to je bilo kratkog daha i nije pobudilo zanimanje potencijalnih komercijalnih partera. 

Jedina komercijalna primjena balona je pokrenuta u Keniji prošle godine, no ipak nije jasno koliko je on uspješan i šta će se desiti sa tim projektom. 

Druge kompanije su način pristupa internetu rješavale na drukčiji način. Tako je Elon Musk lansirao priličan broj Starlinkovih satelita i pokrenuo testiranje mreže koja bi korisnicma na zemlji pružala brzi satelitski internet bez obzira gdje se oni nalaze, javlja Loon. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!