[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/l-bde0dbbeb2536d5320b851ecc3f87747.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/100x73\/l-bde0dbbeb2536d5320b851ecc3f87747.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/l-bde0dbbeb2536d5320b851ecc3f87747.jpg","size":"55.56","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

CIK BiH - Nedopustiv atak na instituciju i lični integritet Vanje Bjelica-Prutine

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, zbog učestalog plasiranja dezinformacija i obmanjivanja javnosti u vezi sa postupkom žrijebanja za dodjelu jednog mandata iz reda srpskog naroda u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, radi tačnog i potpunog informisanja javnosti ističe da je članom 9.12g  Izbornog zakona BiH propisano da se izborni materijal i rezultati glasanja iz Narodne skupštine RS dostavljaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH na potvrđivanje i konačnu raspodjelu mandata.

Ukoliko budu dobijeni identični količnici (isti broj glasova) mandat se dodjeljuje žrijebom, što je konkretno bio slučaj, saopćeno je iz CIK-a BiH.

U saopćenju se navodi da je proces žrijebanja koji je održan jučer, 1. jula 2024. godine, u prostorijama Centralne izborne komisije BiH zakonit, te je bio javan, transparentan i dostupan svim posjetiteljima. Svi prisutni imali su priliku prigovoriti procesu i izraziti nezadovoljstvo u bilo kojem trenutku. Primjedbi na ovaj proces nije bilo, a mnogi mediji su detaljno izvještavali o cijelom procesu žrijebanja.

- S tim u vezi tvrdimo da su optužbe protiv članice Vanje Bjelica-Prutine apsolutno neutemeljene i plasirane isključivo s ciljem narušavanja njenog osobnog integriteta i sigurnosti, što je cijenimo  nedopustivo kada je u pitanju bilo koji član Centralne izborne komisije BiH - ističe se u saopćenju CIK-a BiH.

Napominje se, kako je propisano članom 16.17a Izbornog zakona BiH, političkim subjektima je zabranjeno da putem medija iznose lažne informacije koje bi mogle ugroziti integritet izbornog procesa i dezinformisati birače. U slučaju kršenja ove odredbe Centralna izborna komisija BiH će kao nadležni organ, pokrenuti i provesti postupak utvrđivanja odgovornosti i izricanja sankcija.

Iz CIK-a BiH pozivaju političke subjekte da se suzdrže od plasiranja dezinformacija koje mogu dovesti do podrivanja povjerenja javnosti u cjelokupan izborni proces u BiH i kasnije utjecati na integritet ove državne institucije za provedbu izbora.

- Na kraju, sve nezadovoljne odlukama Centralne izborne komisije BiH pozivamo da zaštitu izbornog prava potraže podnošenjem žalbi Apelacijskom odjelu Suda BiH, a ne kroz iznošenje lažnih informacija - navodi se u saopenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!