[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/l-a1b5b8fac4f2b8d3e0dc1dd68a11dd22.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/100x73\/l-a1b5b8fac4f2b8d3e0dc1dd68a11dd22.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/l-a1b5b8fac4f2b8d3e0dc1dd68a11dd22.jpg","size":"83.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Ustavni sud BiH-Federacija BiH u skladu s Ustavom BiH izabrala novog sudiju, već je preuzeo dužnost

Ustavni sud Bosne i Hercegovine oglasio se saopćenjem za javnost u kojem navode ' sa zabrinutošću pratimo neprimjerene izjave i nove pritiske koji se vrše na Ustavni sud Bosne i Hercegovine u vezi s nedavnim, navodno neustavnim, izborom sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine'. 

- Ustavni sud već dugo upozorava javnost da se, neizborom sudija iz Republike Srpske a donedavno i iz Federacije Bosne i Hercegovine, vrši neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na ovu instituciju s ciljem njenog degradiranja i obesmišljavanja. Uprkos tome, Ustavni sud preduzima sve što je u njegovoj moći da obavlja svoje funkcije koliko je moguće efikasnije i da, štiteći Ustav Bosne i Hercegovine, osigura vladavinu prava i zaštiti ljudska prava i slobode svih građana Bosne i Hercegovine - navodi se.

Kako ističu, Federacija Bosne i Hercegovine je nedavno, u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, izabrala novog sudiju koji je već preuzeo dužnost.

- Najnovije mišljenje Venecijanske komisije, u vezi sa zahtjevom člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u kojem se daju preporuke za budući izbor sudija, ne može se tumačiti kao stav Venecijanske komisije o „neustavnosti“ ovog posljednjeg izbora. Izbor je izvršen u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine, a eventualna daljnja razrada kriterija za buduće izbore je pitanje o kojem ne odlučuje Ustavni sud.

Ovakva vrsta pritiska uz već postojeće, neizbor sudija koji nedostaju i finansijski pritisci, ima cilj narušiti integritet i autoritet Ustavnog suda BiH. Zato pozivamo javnost, političare, analitičare i sve ostale koji neprimjerenim izjavama doprinose ovakvim napadima na Ustavni sud da se suzdrže i bar na taj način daju doprinos nastojanjima suda da, i u teškim okolnostima u kojima je prisiljen djelovati, očuva efikasnost i integritet ove institucije - ističe se u saopćenju za javnost Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u povodu 'izjava koje se u javnosti mogu čuti u vezi s mišljenjem Venecijanske komisije, donesenim na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića'. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!