[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/xr_2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/100x73\/xr_2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/xr_2.jpg","size":"82.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Rumunija nije rekla posljednju riječ

Holandija je bila misterija prije Evropskog prvenstva, a čini se da je još veća pred osminu finala. “Lale” su u grupi djelovale od sjaja do očaja, to im je donijelo treće mjesto (iza Austrije i Francuske) i učinilo da u borbi za četvrtfinale dobiju poželjnog protivnika.

Tim Ronalda Kumana od 18 sati u Minhenu igra sa Rumunijom - pripada mu uloga favorita, ali u vazduhu se osjeća opasnost po prvaka Evrope iz 1988.

- Ako pomislimo da je sve do nas - neće biti dobro - rekao je Kuman.

Holandska javnost nije zadovoljna izdanjima selekcije na Euru. Na startu je savladala Poljsku 2:1, onda odigrala dobro i neriješeno sa Francuskom (0:0), da bi u posljednjem meču grupe izgubila od Austrije 3:2.

- Bilo je dobrih stvari u našoj igri, a jedna od loših je što smo neke golove lako primili. Tu prije svega mislim na duel sa Austrijancima kada smo sva tri pogotka mogli da izbjegnemo. Morali smo, da budem precizniji - istakao je Kuman.

Kritike javnosti idu i na račun Memfisa Depaja, strijelac gola za 2:2 protiv Austrije.

- Daću sve za uspjeh Holandije. Dugujem to selektoru za povjerenje koje ima u mene i znam da moram da budem na pravom nivou da bi i ekipa bila bolja. Nadam se da ćemo protiv Rumunije svi odigrati sjajan meč, tako bismo imali veliku šansu da dođemo do četvrtfinala - kazao je Depaj.

Ako prođe Rumuniju “oranje” će se u četvrtfinalu sastati sa boljim iz duela Austrije i Turske. U eventualnom polufinalu rivali bi bili Engleska ili Švajcarska.

Holandija je posljednji put među osam najboljih bila 2008. kada je eliminisana od Rusije. Četiri godine kasnije je ispala u grupi, 2016. nije ni učestvovala na Euru, dok je 2021. u osmini finala bolja bila Češka.

- Ovo što smo do sada uradili na Euru nije dovoljno - jasan je Depaj.

Rumunija je, s druge strane, samim plasmanom u osminu finala učinila da Euro bude uspješan. Sada timEdvarda Jordaneskua želi da uživa - ako savlada Holandiju izjednačiće najbolji rezultat na najvećim šampionatima, jer je među osam najboljih u Evropi bila 2000. godine, kao i 1994. na Mundijalu.

- Teško je riječima opisati šta bi za nas značio plasman u četvrtfinale. Važno je da zadržimo ono što nas je krasilo u prva tri meča - disciplinu i odlučnost. Onda mnogo stvari može da bude u našu korist - rekao je Jordanesku.

Holandija je veliki rival.

- Ta utakmica protiv Austrije ne smije da nas zavara - Holandija može mnogo bolje nego što je tad pokazala. Ovo je osmina finala, svi žele najbolju verziju svoje ekipe, a moj tim zna da sam jako ponosan na njega šta god da se dogodi - zaključio je Jordanesku.

izvor;Vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!