[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/l-0d9cf7169005d7bf07ee763d19b38937.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/100x73\/l-0d9cf7169005d7bf07ee763d19b38937.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/02\/l-0d9cf7169005d7bf07ee763d19b38937.jpg","size":"89.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Nacrt izmjena regulacionog plana za naselje 'Brčko Novo' dostupan javnosti

Zavod za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta BiH izložio je javnosti na uvid Nacrt izmjena i dopuna Regulacionog plana dijela stambenog naselja “Brčko Novo” koji je do 23. jula dostupan građanima za komentare i sugestije.

Iz Zavoda su rekli da su građani Brčko distrikta dosad imali priliku da nosiocu izrade plana dostave mišljenja, primjedbe i sugestije za Regulacioni plan dijela stambenog naselja "Brčko Novo“.

- Na osnovu ovoga su i formirane smjernice i koncept planiranja, što je još jedan od načina uključivanja javnosti u proces izrade ovog plana - kazao je glavni prostorni planer-urbanista u Zavodu za planiranje, projektovanje i razvoj Brčko distrikta Samir Fazlović, naglašavajući da su se građani s komentarima i sugestijama uglavnom javljali zbog privatnih parcela koje imaju u tom dijelu grada.

Površina tog dijela grada iznosi nešto više od 26 hektara. Prostor predstavlja nastavak užeg centra grada, sa zastupljenim stambenim, poslovnim i javnim objektima, različiti su po namjeni i veličini, a cilj je ovaj dio grada učiniti boljim i atraktivnijim za život.

-Planirana je izgradnja autobuske stanice koja će na savremen način biti povezana sa željezničkom stanicom, planirana je i izgradnja pedagoške institucije, potom vikend-pijace, kao i urbanih bašti - naveo je Fazlović.

Potvrdio je da se pored stambenih objekata, izgradnje nove autobuske stanice te prometne infrastrukture, računa vodilo i o zelenim površinama.

Javna rasprava vezana za Nacrt izmjena i dopuna regulacionog plana “Brčko Novo“ bit će održana 15. jula Domu kulture s početkom u 10 sati.

Izradu Plana inicirala je Vlada Brčko distrikta BiH u cilju donošenja provedbeno-planskog dokumenta kojim se određuje svrsishodno organiziranje, korištenje i namjena prostora, te mjere i smjernice za uređenje i zaštitu prostora, kao i inicira nova izgradnja koja će odgovoriti zahtjevima savremenog grada.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!