[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-5b9bca28c254c3a4246de1e049a652e8.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-5b9bca28c254c3a4246de1e049a652e8.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-5b9bca28c254c3a4246de1e049a652e8.jpg","size":"71.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

U VTKBiH potpisan memorandum za smanjenje zagađenja plastikom prirodnih resursa (VIDEO )

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) u Sarajevu danas je potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji koji će omogućiti realizaciju aktivnosti od značaja za poslovnu zajednicu u Bosni i Hercegovini u oblasti razvijanja novih ekološko-ekonomskih programa vezanih za agendu održivog razvoja, korištenjem inovacija i digitalnog napretka.

Memorandum su potpisali potpredsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić i direktor Međunarodne trgovinske komore plave ekonomije (International chamber of blue economy commerce- ICBEC) Nedžad Alić, zajedno sa predsjednikom Saveza za očuvanje svjetskih voda (Ocean Alliance Conservation Member -OACM grupa) Kristijanom Curavićem.

- Ovakvi sporazumi koji se potpisuju sa OACM-a na globalnoj razini, zadnjih 18 godina doprinjeli su  značajnim promjenama u zaštititi okoliša. Današnji potpis svakako će doprinijeti u smanjivanju prvenstvenog plastičnog utiska u prirodnim resursima. Također, pružit će korporativnom sektoru BiH mogućnost za bolju suradnju sa državnim, da dijele troškove, te da zajednički, organizirano djeluju s ciljem zaštite prirodnih resursa – izjavio je Curavić.

OACM takve sporazume, kako je dodao,  potpisuje širom svijeta i u globalnim okvirima omogućit će da naša regija, BiH, na neki način budu sukreatori politika usmjerenih na rješavanje problema neposredne opasnosti klimatskih promjena i zagađenja plastikom u svjetskim morima, rijekama i jezerima - putem dugoročno održivih financijskih alata integrisanih u korporativni i državni sektor. O tome će biti riječi i na svjetskom samitu iduće godine u Hrvatskoj, a sporazumi i konkretne mjere će doprinijeti  prvi put u istoriji iskonskom smanjivanju plastičnog otpada u moru.

- Politika OACM-a je da taj rezultat i taj potpis mora donijeti konkretne mjere, toliko konkretne da je OACM lansirao globalno rješenje, što će sad primijeniti cijeli Bliski Istok, Saudijska Arabija, Oman, Egipat, Katar. Sva plastika koju budemo vadili i te prirodne resurse koje budemo štitili mjeriće se u tonama, tako da možemo dokazati da potpisivanje ovih sporazuma ima konkretne mjere – dodao je Curavić.  

Vanjskotrgovinska komora BiH, po riječima potpredsjednika Ahmeta Egrlića, sa zadovoljstvom je  prihvatila da potpiše ovakav memorandum i da uđe u ovako značajan projekat koji nam nudi promociju na globalnom nivou i koji nudi podizanje standarda, najprije ekoloških standarda za zaštiti okoliša koji BiH trebaju.

- Puno je projekata, memoranduma koji nisu nikad ugledali svjetlo dana. Mi danas ovdje svjedočimo o jednom novom početku saradnje sa globalnom organizacijom koja radi u čitavom svijetu. Mi u BiH sasvim sigurno očekujemo i konkretne efekte kad je u pitanju certificiranje naših rijeka, jezera pa i našeg mora - rekao je Egrlić.

Vanjskotrgovinska komora će, naglasio je, učiniti maksimum da angažira vlasti na svim nivovima, kako lokalnu tako i državnu, da uđu u ovaj jedan značajan projekat i da daju doprinos koji se od njih očekuje.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!