[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-c18eb9e6590eea2ee744af3a024d4202.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/100x73\/l-c18eb9e6590eea2ee744af3a024d4202.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-c18eb9e6590eea2ee744af3a024d4202.jpg","size":"115.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

VMRO-DPMNE vraća se na vlast u Sjevernoj Makedoniji

Na jučer održanim parlamentarnim i predsjedničkim izborima u Sjevernoj Makedoniji uvjerljivu pobjedu odnijela je oporbena stranka VMRO-DPMNE, koja se, po svemu sudeći, nakon sedam godina vraća na vlast.

Preliminarni rezultat izbora pokazuju da će VMRO-DPMNE i koalicija "Vaša Makedonija" u novom sazivu Sobranja imati 59 od ukupno 120 zastupničkih mjesta.

Dosadašnji vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) je pao na 18 zastupnika, što je za jedan manje od njihovog partnera u vlasti Demokratske unije Albanaca (DUI).

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski najavio je razgovore o formiranju nove vladi s drugim albanskim blokom "Vredi", koji je osvojila 13 mandata, javila je Radio Slobodna Europa.

U parlamentarni će ući još dvije političke opcije. „Lijevo“ sa šest zastupnika i novoformirani ZNAM gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog s pet mandata.

Pored parlamentarne pobjede, kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova uvjerljivo je pobijedila svog rivala Stevu Pendarovskog u drugom krugu predsjedničkih izbora i bit će prva žena na čelu države.
Analitičari ocjenjuju da su se glasači u Sjevernoj Makedoniji, frustrirani sporim napredovanjem ka Europskoj uniji, okrenuli protiv SDSM-a.

Trajna korupcija i spor ekonomski razvoj također su okrenuli birače protiv vladajuće stranke.

Mickoski je u svom prvom obraćanju u izbornoj noći ocijenio da su korupcija, nekompetentnost, namještanje tendera, nepotizam među razlozima pada aktuelne vlasti.

"Odgovarat će do posljednjeg svako tko je počinio zločin i korupciju mora odgovarati po pravdi i zakonu", poručio je Mickoski.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!