[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/ahatovic-n.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/ahatovic-n.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/ahatovic-n.jpg","size":"47.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

Ahatović za START: Cilj lažnih pamfleta je unošenje panike i ispitivanje reakcije nadležnih sigurnosnih institucija

Društvenim meržama proteklih dana cirkuliše nekoliko lažnih dokumenata sa falsifikovanim pečatima i obilježljima državnih institucija Bosne i Hercegovine u kojima se spominje mogućnost izbijanja određenih sukoba kao i zatvaranje državne granice tokom prvomajskih praznika. Često se kao ilustracija postavljaju i fotografije vojnih vozila što je izazvalo paniku kod jednog dijela građana.

Iako lažni sadržaji sa raznom temtikom kontinuirano kruže internetom bez prestanka, ovoga puta su čini se uspjeli izazvati nešto veću paniku nego inače što se vjerovatno može djelimično pripisati i trenutno užarenoj političkoj situaciji unutar BiH i regiona. O tome govore i obraćanja građana redakciji magazina Start BiH, a uglavnom se radi o upitima bh građana koji žive u inostranstvu, a planiraju da za predstojeće praznike doputuju u domovinu.

falsifikat.jpg
Jedan od lažnih pamfleta koji kruže internetom

 

Tokom dana je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića već demantovan sadržaj pomenutih propagandnih pamfleta.

U međuvremenu se povodom lažnih informacija koje su se pojavile na memorandumima Parlamenta FBiH i radnih tijela Parlamenta, a u kojima se poziva na sukobe, oglasilo i rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u kojem su poručili građanima da ne vjeruju tim informacijama te pozvali policijske organe da istraže ko je tvorac falsifikata koji se širi društvenim mrežama.

U izjavi za portal Startbih.ba, vojni analitičar Nedžad Ahatović ističe nekoliko stvari.

-Cilj ovakvih lažnih pamfleta je unošenje panike i ispitivanje reakcije nadležnih sigurnosnih institucija. Klasična hibridna sabotaža u informacijskom spektru djelovanja. Drugo, to pokazuje činjenicu da u BiH postoji agentura sa mrežom pomagača koja će djelovati u narednom periodu na podizanju tenzija neovisno o volji i djelovanju političkih stranaka kojima je to politički narativ. I treće naravno da postoji realna opasnost od izbijanja konflikta, ona je realna isto onoliko koliko je ozbiljan Dodik u svojoj namjeri da odvoji RS od BiH - kaže Ahatović.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!