[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-1db02cee1860011c262d3f02be8d51f2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-1db02cee1860011c262d3f02be8d51f2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-1db02cee1860011c262d3f02be8d51f2.jpg","size":"74.81","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Djelatnici FGAG-a Sveučilišta u Mostaru organiziraju jednosatni štrajk upozorenja

 Djelatnici ustrojbene jedinice Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru organiziraju jednosatni štrajk upozorenja koji će se održati u utorak, 7. svibnja, s početkom u 12 sati kako bi ukazali na izuzetno loš položaj u kojem se nalaze.

Kako su priopćili, na ovaj su se korak odlučili zbog dugogodišnja diskriminacije kojoj su izloženi, a koja se ogleda u neujednačenosti plaća za sve djelatnike Sveučilišta u Mostaru te loše financijske situacije u pogledu izuzetno niskih plaća kao i drugih naknada koje ne dobivaju.

Također, jedan od razloga je i taj što nisu osigurana sredstava za znanstveno-istraživački rad (objavu članaka, plaćanje kotizacija za sudjelovanje na konferencijama, itd…), te zbog financijskih izdataka kojima su opterećeni studenti Sveučilišta u Mostaru i njihove obitelji.

"Stvarno stanje na Sveučilištu ne podudara se s percepcijom koja vlada u javnosti kako na ovoj instituciji cvatu ruže, i teku med i mlijeko, a koja je najvećim dijelom kreirana priopćenjima i javnim objavama menadžmenta Sveučilišta kroz web stranicu Sveučilišta, te medije", navodi se u priopćenju.

Dodaje se i kako u pogledu plaća i drugih naknada, svi djelatnici na razini Sveučilišta za isti posao nemaju iste plaće, naknade i druga primanja.

Vrijednost boda po kojem se vrši obračun osnovne plaće na Sveučilištu u Mostaru nije ista za sve ustrojbene jedinice (fakultete). Primjerice, vrijednost boda na nekim drugim fakultetima Sveučilišta u Mostaru veća je za preko 40 u odnosu na osnovicu FGAG-a, tvrde iz tog fakulteta i napominju da bi osnovna plaća, odnosno vrijednost boda po kojem se vrši obračun osnovne plaće, za isti posao, trebala biti jednaka za sve djelatnike Sveučilišta u Mostaru kao što i nalaže Zakon o radu FBiH.

"Kako nije osigurana jednaka vrijednost boda za sve djelatnike Sveučilišta smatramo da smo diskriminirani u odnosu na druge djelatnike Sveučilišta u pogledu jednakosti plaća jer za iste poslove nemamo istu osnovicu (vrijednost boda), a time i istu plaću", navodi se u priopćenju djelatnika spomenutog fakulteta.

"Posebno naglašavamo izuzetno niske (degradirajuće) plaće. Neto plaća administrativnog djelatnika sa visokom stručnom spremom (VSS) ili asistenta za redovan rad (5 godina radnog staža) iznosi oko 880,00 KM, što je samo 68 posto iznosa od prosječne plaće u FBiH, koja prema podatcima Zavoda za statistiku FBiH, za mjesec prosinac 2023. godine iznosi 1.296,00 KM. Prosječna neto plaća docenta (10 godina radnog staža) iznosi oko 1.300,00 KM, izvanrednog profesora (15 godina radnog staža) oko 1.480,00 KM i redovitog profesora (20 godina radnog staža) oko 1.670,00 KM, kaže se u priopćenju.

Djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije ističu i da ne primaju godišnje regrese, naknade za rad u povjerenstvima i druge naknade.

Usto, kažu, nisu im osigurana sredstava za znanstveni rad (objavu članaka, izdavanje knjiga i udžbenika, plaćanje kotizacija i sudjelovanje na konferencijama) čime se onemogućava cjeloživotno obrazovanje i usavršavanje, a znanstvene uvjete moraju ispunjavati kako bi mogli biti birani u odgovarajuća zvanja.

Dodaju i da su dosad u dva navrata upućivali dopise na adrese Upravnog vijeća i Rektora Sveučilišta u Mostaru, u kojem su navodili gore navedeno stanje, ali do današnjeg dana nisu dobili nikakve pisane odgovore.

"Diskriminirajući i degradirajući odnos prema djelatnicima, sustavno urušava i ugrožava Sveučilište u Mostaru. Neriješeno financiranje Sveučilišta koje je najvećim dijelom na plećima studenata i njihovih obitelji pokazuje kako Sveučilište u Mostaru (jedino na hrvatskom jeziku u BiH) u najmanju ruku ne pokazuje odgovornost prema društvenoj zajednici", upozorava se nadalje u priopćenju.

"Na Sveučilištu u Mostaru ne postoji sindikat koji bi se borio za prava djelatnika Sveučilišta, što je još jedan od pokazatelja vladavine prava na Sveučilištu. Naprijed navedenim želimo informirati i upoznati javnost sa stvarnim stanjem na Sveučilištu u Mostaru s ciljem pokretanja i poduzimanja aktivnosti za rješavanjem nagomilanih problema", dodaje su u priopćenju djelatnika Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije.

Na kraju su se ispričali studentima što neće imati sat nastave za vrijeme štrajka upozorenja, ali kako kažu, izgubljeni sat će se naknadno održati u dogovoru s njima. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!