[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-41aba5e625537db2c0fceb0ff23c4f42.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/100x73\/l-41aba5e625537db2c0fceb0ff23c4f42.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/25\/l-41aba5e625537db2c0fceb0ff23c4f42.jpg","size":"81.14","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Hurtić razgovarao sa zvaničnicima iz okruga Adapazar/Sakarya

Tokom posjete Republici Turskoj, ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić sastao se sa zvaničnicima iz okruga Adapazar/Sakarya u kojima su skoncentrisani građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine. 

Načelnik općine Adapazar Mutlu Isiksu kazao je da je BiH najznačajnija država za Tursku, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. 

- Geostrateški gledano, vi ste za Tursku najvažnija država. Naša podrška i pomoć u bilo kojem smislu nikada neće izostati. Osim toga, Turci gaje veliku empatiju prema narodu BiH jer smo kulturološki vrlo slični. Ja da 100 puta dođem u Bosnu, poželio bih i 101. put da obiđem sve gradove - rekao je Mutlu. 

Zahvalivši se na srdačnom prijemu, ministar Hurtić je čestitao na pobjedi na izborima te rekao da je pred njim zahtjevan zadatak. 

- Vi rješavate probleme naroda. Jednom ako ne uradite nešto, kao da niste uradili ništa. U Bosni i Hercegovini je to specifično jer uvijek imamo turbulencija. S druge strane, obilujemo ljepotama koje datiraju iz Osmanskog perioda, od Višegrada, Sarajeva, Mostara, Počitelja, Stoca i tako dalje - naveo je Hurtić. 

U razgovoru sa načelnikom općine Serdivan Osmanom Celikom, ministar Hurtić je naglasio kako Bosnu i Hercegovinu i Tursku veže prije svega iskreno prijateljstvo. 

- Otvoreni smo prema vama za svaki vid institucionalne saradnje. Osim toga, već odavno podržavamo Tursku ekonomiju brojnim dolascima na more u vašu zemlju - rekao je Hurtić. 

Celik je istakao kako na teritoriji njegove opštine živi puno bošnjaka koji su razvili biznise i integrirali se u zajednicu. 

- Postoje udruženja koja rade u interesu i BiH i Turske. Prošle godine su započeti susreti zemljaka bošnjaka i to je vrlo zanimljiv događaj - rekao je Celik. 

Neizostavan dio posjete ministra bio je Federaciji kulturnih udruženja BiH i fabričkom  postrojenju prerade mlijeka. Obišli su pogon gdje se proizvode mašine za izradu mliječnih proizvoda koje se većinom izvoze iz Turske.

Caliskan je kazao kako čitav život živi u Turskoj, ali je srcem u Bosni i Hercegovini, odakle mu je i porijeklo.

- Zbog toga smo planirali da napravimo repliku Sebilja iz Sarajeva, Starog mosta u Mostaru, parkova i šetnica širom BiH ovdje na jednom mjestu. Da to bude BiH u malom - objasnio je Caliskan. 

Ministar je obišao i prostorije Svjetskog saveza dijaspore kojeg vodi Hasan Šehović. Ukratko su predstavljene aktivnosti Saveza, predstojeći turnir u futsalu koji će se naredne sedmice održati na Vlašiću, kao i glavni odbor Saveza, te predstojeći kongres Svjetskog saveza planiran za juni u Sarajevu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!