[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/l-d486715c34d19b9e05580a3389995bf8.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/100x73\/l-d486715c34d19b9e05580a3389995bf8.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/24\/l-d486715c34d19b9e05580a3389995bf8.jpg","size":"59.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Konaković na Energetskom samitu: Nadam se hrabrim i brzim rješenjima

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković ustvrdio je kako BiH, kao zemlja izvoznik električne energije, mora učiniti sve da iskoristi svoje energetske potencijale i resurse kako bi zadržala svoju poziciju ne tržištu.

Na Energetskom samitu u Neumu Konaković je upozorio na sve veće izazove s kojima se susreću domaće vlasti s obzirom na činjenicu da se većina električne energije u BiH proizvodi iz fosilnih goriva.

- Mi svoju legislativu moramo uskladiti sa svjetskom i europskom, a sve zbog činjenice da se proizvodanja energije u BiH i dalje u velikoj mjeri zasniva na tzv. crnoj električnoj energiji, onoj koja proizvodi određene ekološke probleme. S obzirom na administrativne procedure Europske unije, jako je bitno hitno usklađivati i jačati potencijale obnovljivih izvora energije i time, slikovito rečeno, s jednog kolosijeka preći na drugi, što smatram ozbiljnim izazovom za vlasti u BiH - kazao je Konaković.

On je zahvalio federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i resornom ministru Vedranu Lakiću što su, kako je rekao, na razini Federacije BiH ovu temu stavili među prioritetne i što su na entitetskoj razini već usvojeni neki zakoni koji unaprjeđuju oblast energetike.

- U dijelu naših pristupnih procesa Europskoj uniji ovo je također važna oblast. BiH i njena privreda još uvijek imaju konkurentu cijenu električne energije i trebali bismo učiniti sve da naši poduzetnici ostanu, na neki način, privilegirani u odnosu na konkurenciju - kazao je ministar vanjskih poslova BiH.

Samiti i stručni skupova, poput ovoga u Neumu, ponudit će određena rješenja koja će omogućiti maksimalno iskorištavanje domaćih potencijala, dodao je.

- Pored električne energije u našem fokusu su i neke druge teme, poput Južne interkonekcije. Nadam se hrabrim i brzim rješenjima - zaključio je Konaković.

Njemački veleposlanik: Podržat ćemo BiH, ali na vama je da djelujete

Njemački veleposlanik u BiH Thomas Fitschen u svom je izlaganju rekao je da je Njemačka posvećena pomaganju Bosni i Hercegovini, kao i zemljama regije da postignu klimatske ciljeve te da se udalje od fosilnih goriva.

Podsjetio je da je njemačka vlada pokrenula regionalno klimatsko partnerstvo između Njemačke i šest zemalja regije zapadnog Balkana, što obuhvaća značajna sredstava do 1,5 milijardi eura do 2030. godine.

- Svrha partnerstva je da se regija primakne postizanju europskih i pariških klimatskih ciljeva, da se implementira zelena agenda EU za zapadni Balkan i da se podrži proces europskih integracija BiH u području energetske i klimatske politike. Uvjeren sam da ova suradnja Njemačke i BiH donosi ogromne koristi ekonomiji i ljudima cijele BiH - rekao je Fitschen.

Energetska tranzicija zemlje je ključna za pristupanje Europskoj uniji te za ekonomski rast, podsjetio je Fitschen, napominjući kako je ispunjavanje uvjeta održivosti ključno i za pristup europskim tržištima, jer je dostupnost čiste energije središnji kriterij za njemačke kompanije koje žele uspostaviti poslovanje u BiH.

- Za Bosnu i Hercegovinu ovo je izazov i prilika. Njemačka će podržati vašu zemlju u tim naporima, ali na državi je da djeluje - poručio je veleposlanik Fitschen.

Češki stručnjaci spremni pomoći BiH

Otpravnik poslova veleposlanstva Republike Češke u Bosni i Hercegovini Josef Zrzavecky rekao je da ta zemlja podržava održivi razvoj u Bosni i Hercegovini, kao i vladavinu prava te poštivanje ljudskih prava.

- Republika Češka oduvijek je podržavala članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, odnosno otvaranje procesa pristupanja. Zemlja mora učiniti sve napore da provede neophodne reforme. Češki stručnjaci su spremni podijeliti svoja iskustva iz procesa tranzicije i pristupanja Europskoj uniji - naglasio je Zrzavecky.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!